Slovenky v play-off o MS proti Chorvátsku

Kategórie

Poslednou prekážkou pre hádzanárky Slovenska na ceste za postupom na budúcoročný 28. svetový šampionát žien v Dánsku, Nórsku a Švédsku (29. 11. – 17. 12. 2023) budú reprezentantky Chorvátska. V dejisku vyvrcholenia 15. majstrovstiev Európy žien v slovinskej Ľubľane vyžrebovali v sobotu popoludní II. fázu kvalifikácie, ktorej aktérkami budú aj zverenky trénera Jorgeho Dueňasa.

Žreb dal dokopy desať dvojíc. Slovenky, ktoré v I. fáze kvalifikácie vyradili Lotyšky vďaka dvom vysokým víťazstvám – 46:21 v Šali a 43:17 vo Valmiere, začnú v aprílovom dvojzápase play-off na domácej pôde, odvetu odohrajú u súpera v Chorvátsku.

Slovenky figurovali pri žrebovaní v II. koši spolu s deviatkou tímov Česko, Rakúsko, Island, Turecko, Ukrajina, Portugalsko, Grécko, Taliansko a Kosovo, s ktorými sa nemohli stretnúť. Ich súper vzišiel spomedzi desiatky účastníkov ME 2022. Okrem Chorvátska prichádzali do úvahy Španielsko, Nemecko, Maďarsko, Severné Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Švajčiarsko. Prvé zápasy sú na programe 7. – 8. apríla, odvety 11. – 12. 4. 2023. „Pred žrebom som si prial za súpera Macedónsko alebo Švajčiarsko. Takmer to vyšlo, no žreb nám napokon prisúdil Chorvátsko. Dúfal som, že sa vyhneme Nemecku, Maďarsku či Španielsku, teda družstvám, ktoré patria do svetovej špičky. Hneď za nimi sú však Chorvátky, Slovinky či Poľky. Na tomto európskom šampionáte podávali Chorvátky kolísavé výkony a turnaj im príliš nevyšiel. Je to však veľmi silný tím plný skúsených hráčok, ktoré hrávajú pravidelne v Lige majstrov. V tejto fáze kvalifikácie si však už ľahkého súpera nevyberiete. Ak chceme byť úspešní, musíme proti tomuto favoritovi podať v oboch zápasoch maximálne sústredený a bojovný výkon. Čaká nás ešte veľa práce, no urobíme maximum, aby sme naše dievčatá na tento dvojzápas čo najlepšie pripravili. Mrzí ma i fakt, že začíname doma, viac by som si prial, aby sme začali v Chorvátsku,“ povedal tesne po žrebe tréner Jorge Dueňas, ktorému sa nesplnilo želanie.

Chorvátsko obsadilo na ME 2022 konečné 10. miesto, keď napríklad zdolalo Maďarsko (21:18), ale remizovalo so Švajčiarskom (26:26). Neobhájilo však bronzovú pozíciu zo šampionátu spred dvoch rokov. „Mohlo to dopadnúť pre nás horšie i lepšie. Povedal by som, že je to taká stredná cesta. Chorvátky poznáme na klubovej i reprezentačnej úrovni. Myslím si, že ich desiata priečka na ME odzrkadľuje ich reálne postavenie v ženskej európskej hádzanej. Bronz z roku 2020 bol taký ružovejší obraz. Určite budeme musieť podať viac ako stopercentné výkony, ak budeme chcieť mať aspoň šancu s nimi bojovať o postup. Ten je dôležitý, ale pre nás je podstatné, že máme možnosť odohrať dve stretnutia s kvalitným súperom, čo je dobré aj do budúcnosti. Môžeme získať ďalšie medzinárodné skúsenosti. Každý bod, ktorý by sa nám podarilo uhrať, sa pre nás počíta. Každá minúta dvojzápasu bude dôležitá a bude vyžadovať maximálnu koncentráciu,“ poznamenal k výsledku žrebu viceprezident SZH Ernö Kelecsényi.

Istú účasť na majstrovstvách sveta 2023 majú Dánsko, Švédsko (organizátori), Nórsko (obhajca a zároveň organizátor). Na ME 2022 si miestenku zaistila aj ďalšia trojica najlepších s výnimkou už spomenutého tria usporiadateľov: semifinalisti Francúzsko, Čierna Hora a na konečnom 6. mieste figurujúce Holandsko. K nim pribudne ešte desať postupujúcich z II. fázy kvalifikácie, čím bude známa európska šestnástka kvalifikovaných (6 priamo a 10 z kvalifikácie) z celkovo 32 účastníkov MS.

Vyžrebované dvojice II. fázy (play-off) kvalifikácie o postup na MS 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku (prvé zápasy 7./8. apríla – odvety 11./12. 4. 2023):
Slovensko – Chorvátsko, Turecko – Srbsko, Rumunsko – Portugalsko, Island – Maďarsko, Poľsko – Kosovo, Taliansko – Slovinsko, Nemecko – Grécko, Švajčiarsko – Česko, Rakúsko – Španielsko, Severné Macedónsko – Ukrajina.

Nasadenie tímov pred žrebom:
1. kôš: Chorvátsko, Španielsko, Nemecko, Maďarsko, Severné Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko
2. kôš: Česko, Rakúsko, Slovensko, Island, Turecko, Ukrajina, Portugalsko, Grécko, Taliansko, Kosovo

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.