MOL liga štartuje už cez víkend, na úvod televízny šláger DAC – Iuventa

Kategórie

Nadchádzajúci víkend sa opäť rozkrúti aj kolotoč zápasov v spoločnej slovensko-českej súťaži žien. MOL liga hádzanárok vstúpi už do svojho 22. ročníka, pričom je to posledná edícia, na ktorú je v súčasnosti podpísaná zmluva medzi oboma národnými zväzmi. Medzi klubmi však existuje záujem na jej pokračovanie, ale až ďalšie týždne ukážu, ako sa situácia vyvinie.

Spoločná slovensko-česká súťaž, ktorá už siedmu sezónu bude mať v názve partnera súťaže (predtým sa označovala ako WHIL, pozn.), bude prvýkrát len s troma slovenskými účastníkmi. “Už pred podávaním prihlášok sme vedeli, že AHT HC Tatran Stupava nebude pokračovať. Jeho predstavitelia nám to oznámili vopred. Mali sme pripravenú alternatívu v súvislosti so štvrtým tímom, ale napokon sme dohodli na pomere deväť českých a tri slovenské kluby, a to bez následkov pre súťaž,” vysvetlil ešte na žrebe nového ročníka riaditeľ MOL ligy Peter Brunovský.

Sezónu 2023/2024 otvorí v sobotu od 13.10 h pred kamerami Českej televízie duel úradujúceho majstra ČR DHC Slavia Praha s bronzovým medailistom DHK Zora Olomouc. Od 17.00 h sa v Strakoniciach predstavia TJ Sokol Písek a Házená Kynžvart a zo slovenského tria ako prvý začne svoje účinkovanie HK Slovan Duslo Šaľa, keď od 18.00 h privíta na svojej palubovke nováčika HK Hodonín. V rovnakom čase sa bude hrať aj zápas HC Zlín – DHC Plzeň. Nedeľňajší program odštartuje konfrontácia DHC Sokol Poruba – DHK Baník Most (16.00 h) a na záver príde na rad atraktívny šláger kola, v ktorom sa aj pred kamerami na RTVS :ŠPORT predstavia obhajca prvenstva v MOL lige i majster SR HC DAC Dunajská Streda proti MŠK Iuventa Michalovce, ktorý v minulej sezóne prišiel o spomenuté trofeje.

V MOL lige žien sa v sezóne 2023/2024 predstaví opäť tucet účastníkov. Nebude medzi nimi AHT HC Tatran Stupava, ktorého nahradí HK Hodonín. V 22. ročníku interligy bude teda účinkovať deväť českých a tri slovenské kluby. Do boja o prvenstvo v MOL lige, ktoré obhajuje DAC, bude chcieť zasiahnuť tradične slovenské kluby. Dunajská Streda už nemôže rátať so svojou najlepšou strelkyňou Beatrix Elöovou, ale angažovala zahraničné spojky (Iličová, Policarpová). Motivovaná bude najmä Iuventa, ktorej sa vrátili do kádra Rebičová, Habánková a angažovala aj legionárky Dorszovú, Kowalikovú či Pejovičovú. Šaľa v uplynulej edícii prekvapila 2. priečkou prišla o skúsené spojky N. Ráckovú, Ušiakovú, ale v jej drese sa predstaví skúsená Mária Holešová. Z českých klubov bude ašpirovať na popredné priečky najmä DHK Baník Most už pod vedením nového kouča Vladimíra Šumu, prípadne majstrovská pražská Slavia pod taktovkou Daniela Čurdu. Kto sa k nim pridá, ukáže forma jednotlivých tímov v priebehu sezóny.

V dlhodobej základnej časti sa 12 účastníkov stretne systémom každý s každým doma – vonku a po dovedna 22 kolách bude známy celkový víťaz MOL ligy. Preňho je určená finančná prémia 2320 eur, druhý tím z konečného poradia získa 1660 eur a tretí 1000 eur. Po skončení dlhodobej časti nasleduje v ČR vyraďovacia časť (play-off) a nadstavbová časť (play-out). Do národného play-off v Česku postúpia štyri najlepšie tímy, ktoré utvoria semifinálové dvojice (1. – 4., 2. – 3.). V Česku zostali pri pohárovom systéme doma – vonku, pričom sa začína u horšie umiestneného. V skupine o 5. – 8. miesto, tzv. play-out, sa štvorica český družstiev stretne každý s každým doma – vonku, pričom si prenesú body z dlhodobej časti. Družstvo na 9. priečke po základnej časti nepokračuje. Na Slovensku prichádza k zmene. Namiesto vyraďovacej časti bude nasledovať nadstavba, v ktorej sa predstavia všetky tri tímy systémom každý s každým doma – vonku (celkovo 6 kôl). Družstvá začínajú s nulovým bodovým ziskom, teda neprenášajú si ani body ani skóre. Majstri krajín budú známi najneskôr 19. mája 2024.

Program 1. kola spoločnej slovensko-českej súťaže v hádzanej žien – MOL ligy 2023/2024:

sobota 2. 9. 2023:
13.10 h DHC Slavia Praha – DHK Zora Olomouc, priamy prenos na ČT sport
17.00 h TJ Sokol Písek – Házená Kynžvart, hrá sa v Strakoniciach
18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa – HK Hodonín
18.00 h Handball club Zlín – DHC Plzeň
nedeľa 3. 9.:
16.00 h DHC Sokol Poruba – DHK Baník Most
18.00 h HC DAC Dunajská Streda – MŠK Iuventa Michalovce, priamy prenos na RTVS :ŠPORT

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.