Stopercentná Iuventa pripravená na ďalšie výzvy

Kategórie

Po dvoch odohraných kolách nadnárodnej MOL ligy máme päť tímov, ktoré ešte nestratili ani jeden bod. Medzi nimi je aj obhajca prvenstva MŠK Iuventa Michalovce. Ten v prvom kole vyhral na horúcej palubovke HK Slovan Duslo Šaľa hladko o sedemnásť gólov 36:19 a nezaváhal ani v druhom kole. V ňom na domácej pôde zdolal DHC Sokol Poruba 29:20 a v nadnárodnej MOL lige natiahol svoju sériu bez prehry už na 23 duelov.

Michalovčanky sa k druhému ligovému víťazstvu v tejto sezóne nasmerovali v druhej polovici prvého polčasu. Duel totiž odštartovali zle a za stavu 1:5 ich tréner Peter Kostka reagoval oddychovým časom. Ten jeho zverenky nakopol. Ešte do polčasu získali trojgólový náskok a v druhom dejstve už naplno prebrali opraty zápasu do svojich rúk. „Je pravdou, že náš rozbeh bol pomalší. Niektoré mladé dievčatá, ktoré dostali šancu, boli dosť nervózne. Ani nechápem prečo, pretože sme mali dobrý týždeň a dobre sme sa ukazovali na tréningu. Jedna vec je ale tréning, druhá ostrý zápas. Postupne sme sa do toho dostali. Vyskúšali sme si viaceré taktické varianty. Skúšali sme aj vysunutú obranu. Od niektorých dievčat ale potrebujeme lepšie výkony a takisto potrebujeme na niektorých pozíciách lepšiu súčinnosť. Tentoraz nám škrípal prechod do útoku, ktorý bol dosť kostrbatý. Obrana bola v poriadku, trápila nás ale koncovka. Kým v Šali sme premenili takmer všetko na gól, tentoraz sme sa v koncovke trápili. Mali sme ju dosť ľahkovážnu a na to si musíme dať pozor, pretože nás môže toto stáť v budúcnosti zápasy,“ vrátil sa tréner tímu Peter Kostka ešte k sobotňajšiemu duelu proti tímu z Ostravy.

„Víťazstvá nad Šaľou a Porubou boli našou povinnosťou,“ pokračuje Peter Kostka a k dvom úvodným víťazstvám v lige dodáva. „Oba tímy sú kvalitatívne a podmienkami na prácu niekde inde, ako my. My sme mali v lete množstvo interných problémov a riešili sme dosť nehádzanárskych vecí. Narušovalo nám to koncentráciu v príprave. Sme ale profesionáli a musíme sa s tým vysporiadať. Som rád, že všetko máme za sebou  a môžeme sa tak sústrediť na naše ciele. Tým hlavným cieľom teraz je nielen vyhrať všetky zápasy, ale aj to, aby dostávali priestor mladé dievčatá. Kto videl naše zápasy v prvých dvoch kolách MOL ligy musí povedať, že tie dostali nie epizódnu úlohu v zápase, ale hrali v tých častiach duelov, kedy sa lámal chlieb. To je pre mňa dôležité.“

Poslednýkrát k odchodu Turkýň

Kostka niečo naznačil už v predchádzajúcej odpovedi. Počas leta sa jeho tím boril s viacerými problémami. Počas prípravy družstvo opustila trojica tureckých reprezentantiek. Nahradiť brankárku Selenu Akalinovú, ale aj jej sestru pivotku Cansul, či spojku Gulcan Tugelovú bude určite ťažké. V Michalovciach sa o to ale pokúsia. „Na klube sme sa dohodli, že to nebudeme ďalej rozpytvávať. My máme svedomie čisté. Urobili sme maximum preto, aby sa tu aklimatizovali. Ony asi ale nepochopili, do akej krajiny prišli. Sme seriózny klub, ktorý vyžaduje serióznosť a profesionalizmus. Tým je povedané všetko. Spolupráca nemôže fungovať, keď je profesionalizmus iba z jednej strany. Týmto by som to aj uzatvoril. Ak tu má hrať legionárka, tá musí byť lepšia, či už v rámci hry, ale aj profesionalizmu. V tomto prípade to takto nebolo,“ reaguje Peter Kostka na odchod tureckých hráčok počas letnej prípravy. Tú ale určite odchod tureckých reprezentantiek, ako aj zranenia ďalších dvoch posíl, srbskej spojky Kňeževičovej či pivotky z Čiernej Hory Miljaničovej narušil. „Nemôžeme si klamať, je to tak. Množstvo prípravných duelov v lete sme mali naplánovaných hlavne preto, že náš káder bol široký. Nakoniec sme to museli absolvovať prakticky s tým, čo sme tu mali minulú sezónu. Potrebovali sme odbremeniť naše ťahúňky, čo sa nám podarilo nakoniec mladými hráčkami. Je to obrovský priestor pre Bačenkovú, Soskydu, Dvorščákovú, Lukáčovú, čo Jakubíkovú. Dostanú šancu a ja verím, že ich podržia aj diváci,“ pokračuje tréner Zemplínčaniek.

Dávať priestor mladým hráčkam

Práve mladá nastupujúca generácia by mala byť potrebným oživením kádra po letných odchodoch. „Uvedomujeme si, že novú hráčku v tomto štádiu sezóny asi nenájdeme. Charakterovo a výkonnostne dobré hráčky sú už podpísané inde. Radšej teda investujme energiu a čas hráčkam, ktoré tu sú. Pripravovať ich každým jedným tréningom, aby cítili, že sú každým tréningom lepšie. Ak má niekto sem prísť, musí byť o triedu lepší, ako tie dievčatá, ktoré tu sú. Po letných skúsenostiach si na to dáme sakramentský pozor, aby sem prišli naozaj posily. Možno v zime budeme niečo skautovať, no ako hovorím, teraz je tu šanca pre tie dievčatá, ktoré v kádri mám,“ uviedol na margo možného posilnenia kádra Peter Kostka. Tomu sa počas leta výrazne obmenil aj realizačný tím, v ktorom ostal iba masér Stanislav Béreš.

Novým je fyzioterapeut Frederik Fecák, ako aj asistentka trénera Oľga Perederijová, či tréner brankárok Teo Paul, ktorý nahradili kondičného trénera, či asistenta Borisa Aspridisa a trénera brankárok Jana Nováka. Aby tých zmien nebolo málo, vymenila sa aj športová riaditeľka klubu, keď Helenu Aspridu nahradila Milica Palovčáková. „Nebolo to určite ľahké. Dva týždne pred začiatkom letnej prípravy skončili Helena Aspridu a Boris Aspridis. Bolo to nečakané, bol to šok. Nebolo to jednoduché. Museli sme si ľudsky sadnúť, čo sa nám darí. Všetko potrebuje čas. Toto nie počítačová hrá, to je kolobeh života. Som rád, že si to všetko postupne sadá, no stále vidím potenciál. Je to práve to, čo ma ženie dopredu, pretože vidím, že môžeme byť ešte lepší,“ pokračuje Peter Kostka.

Výsledkovým cieľom návrat titulu na Zemplín

Michalovčanky sú štrnásťnásobným slovenským majstrom. V roku 2023 prišli o dvanásťročnú majstrovskú sériu, ktorú im preťala Dunajská Streda. Tej sa podarilo titul obhájiť aj v lete. Hlavným cieľom Zemplínčaniek pred touto sezónou bolo vrátiť majstrovskú korunu opäť do Michaloviec a to ostalo aj po turbulentnej letnej príprave. „Práve toto je našim najhlavnejším výsledkovým cieľom. Všetko ostatné bude bonus. Cieľom bude hrať v Európe aj na jar, no primárny cieľ je vrátiť slovenský titul do Michaloviec. Druhým primárnym cieľom je pracovať s mladými dievčatami, dávať im šancu, aby potom prebrali štafetu po skúsených dievčatách, ktoré tu nebudú večne. Štafetu po nich ale neprevezmú, keď budú hrať päť, či šesť minút, keď bude rozhodnuté. Ony musia byť na palubovke v čase, kedy sa láme zápas. MOL liga nám môže slúžiť k tomu, aby sme týmto dievčatám dávali viac šancí, aby hrali aj ťažšie zápasy. Či vyhráte, alebo prehráte, nerieši to nič z hľadiska slovenského titulu. Práve preto ideme touto cestou a chceme, aby naše mladé dievčatá hrali čo najviac,“ dodal na záver Peter Kostka.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Reprezentácia

Tesná prehra Sloveniek s vicemajsterkami sveta

Hádzanárky Slovenska počas víkendu odohrali dvojzápas proti vicemajsterkám sveta Španielkam. V Torrevelangu, neďaleko Santanderu, v piatok prehrali 21:32 a v nedeľu tesne 22:24. Proti

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.