Slovo o sobotňajšom súperovi: Na záver súper z najťažšieho súdka

Kategórie

Našim posledným súperom v devätnástom ročníku MOL ligy bude súper z najťažšieho kalibru. V sobotu od 17.30 hod. privítame na svojej palubovke lídra súťaže DHK Baník Most. Ten má pred nami dvojbodový náskok a pôjde tak nielen o prestížne derby dvoch posledných majstrov, ale aj o prvé miesto v tabuľke.

Baník Most sa do výšin dostal v sezóne 2012/13. Pod vedením trénera Dušana Poloza vyhral nielen nadnárodnú WHIL, ale získal aj český titul a dokonca uspel aj v pohárovej Európe, kde vyhral vtedajší Challenge Cup. V pohárovej Európe uspel už sedemnásobný český majster aj v ďalších rokoch, kedy kraľoval na českej hádzanárskej scéne. V sezóne 2017/18 si zahral skupinovú fázu Pohára EHF, no a v sezóne 2019/20 sa dokonca predstavil v skupinovej fáze Ligy majstrov. V jarnej časti tejto sezóny sa presunul po druhýkrát do skupinovej fázy už Európskej ligy (nový názov pre Pohár EHF). Nadnárodnú súťaž vyhral okrem sezóny 2012/13 aj v sezóne 2017/18 a blízko k triumfu mal aj vo vlaňajšej nedokončenej súťaži.

Aktuálny český majster svoju dominanciu predvádzal aj v ligovej súťaži. V nej prehral z 21 zápasov iba raz, keď ho na jeho pôde zdolala Dunajská Streda. Stalo sa tak v dohrávke šiesteho kola v sobotu 30. januára, keď Most prehral 29:34. Odvtedy ale ťahá sedemzápasovú víťaznú šnúru, ktorú potvrdil v nedeľu domácou výhrou nad Šaľou (32:29) a štvrtkovým triumfom v Olomouci (33:24).  Zdolal aj náš tím, keď ho na Veľkonočnú nedeľu porazil na svojej palubovke 28:23. Práve o týchto päť gólov a dva body je momentálne v tabuľke pred naším tímom. Ten na prvé miesto potrebuje poraziť DHK Baník o šesť a viac gólov.

S Mostom sme doteraz v nadnárodnej súťaži odohrali 21 zápasov, v ktorých sme dvanásťkrát vyhrali (z toho deväťkrát na domácej pôde), dvakrát remizovali a sedemkrát prehrali. Naposledy sme ho ale porazili na jeseň roku 2018, konkrétne šiesteho októbra, kedy sme zvíťazili na domácej pôde 29:21. Odvtedy s ním ťaháme sériu štyroch porážok v rade. Na jar 2019 sme na jeho pôde utrpeli jedinú prehru v súťaži, keď nás zdolal 32:28, na jeseň tohto roku sme tam nešťastne prehrali 25:26, v januári roka 2020 u nás Baník zlomil nepriaznivú sériu, keď vyhral 24:23, no a na Veľkonočnú nedeľu nás doma zdolal 28:23.

Tréner Jiří Tancoš, ktorého po sezóne nahradí Poliak Adrian Struzik, má už skúsený káder. Jeho prím hrá kridelníčka Dominika Zachová, ktorá po sezóne odchádza do nemeckého Thuringeru.  Práve Zachová je so 117 gólmi najlepšou strelkyňou tímu. Okrem nej Baník po budúcej sezóne opustí aj ďalšia česká reprezentantka Jana Šustková. Elitná spojka odchádza do maďarského Dunajvárošu. Dnes sú ale ešte oba české reprezentantky k dispozícii a Šustková po zranení možno aj v Michalovciach nastúpi. Okrem nich si treba dať pozor na Luciu Mikulčíkovú, ktorá sa na zápasy s Michalovcami vie veľmi dobre vyhecovať. Tréner Tancoš má k dispozícii kvalitnú brankársku dvojicu Mullnerová – Bezpalcová, takisto aj pivotky Michaelu Borovskú s Lindou Jungovou, obe reprezentantky Česka. Z postu spojky hrozí nebezpečenstvo aj od Slovenky Kataríny Kostelnej, Veroniky Šípovej, Petry Manákovej a takisto aj od Veroniky Mikuláškovej, z krídla si musíme dať pozor okrem Zachovej aj na Valeriu Smetkovú, ktorá je s 81 gólmi druhou najlepšou strelkyňou tímu.

Káder DHK Baník Most
Tréner: Jiří Tancoš.
Brankárky: Eva Bezpalcová, Dominika Mullnerová.
Pivotky: Michaela Borovská, Linda Jungová.
Krídla: Adéla Strišková, Veronika Andrýsková, Lucia Mikulčíková, Tereza Eksteinová, Valerie Smetková, Barbora Kroftová, Dominika Zachová.
Spojky: Jana Šustková, Veronika Šípová, Charlotte Cholelová, Petra Maňáková, Marie Poláková, Katarína Kostelná, Veronika Mikulášková.

Viac na preskúmanie

Ženy

Anketa: Iuventa na MS v Španielsku

Po 26 rokoch sa slovenská ženská hádzaná predstaví na svetovom šampionáte. Jej druhá účasť medzi svetovou elitou bude mať výraznú

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.