Dve Michalovčanky sa pobijú o majstrovstvá Európy do 17 i 19 rokov

Kategórie

Tri mesiace po majstrovstvách Európy do 17 rokov v čiernohorskej Podgorici, kde obsadili predposledné 15. miesto, stoja kadetky SR pred dôležitou úlohou. Na šampionáte sa im nepodarilo skončiť do 13. priečky a mať v predstihu istotu účasti medzi kontinentálnou elitou aj o dva roky, ale teraz budú mať druhú šancu.

Tímy zo 14. – 16. priečky konečného poradia ME 2021 – Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a dva tímy z 2. pozícií na turnajoch majstrovstiev EHF (nižšia kategória) – Srbsko (v Gruzínsku) a Island (v Litve) dostanú príležitosť rozdať si to v priamych súbojoch o jedinú miestenku na ME 2023 nielen pre vekovú kategóriu do 17, ale aj do 19 rokov. Zverenky trénera Petra Pčolu tak nebudú bojovať len za seba (keďže prejdú do juniorskej kategórie), ale vynasnažia sa získať jedinú postupovú priečku aj pre svoje nasledovníčky, ktoré budú v roku 2023 reprezentovať v kategórii kadetiek.

Kvalifikačný turnaj o ME 2023 sa uskutoční od 22. – 25. novembra 2021 v Belehrade. Pôvodne mal trvať dlhšie, ale Rakúsko zrušilo štart svojej reprezentácie pre cestovné obmedzenia v súvislosti s novými opatreniami proti koronavírusu zavedenými vo svojej krajine. Štyri tímy tak budú v srbskej metropole bojovať počas troch hracích dní. Mladé Slovenky nastúpia v pondelok 22. 11. od 18.00 h proti domácim Srbkám, v utorok 23. 11. sa stretnú od 15.30 h s Islanďankami a po stredajšom voľnom dni (24. 11.) zavŕšia svoje účinkovanie vo štvrtok 25. 11. od 15.30 h duelom so slovinskými rovesníčkami. V nominácii sa turnaj sa ocitli aj dve Michalovčanky – brankárka Barbora Jakubíková a spojka Lujza Čižmariková.  „Celá príprava je stále ovplyvnená pandémiou koronavírusu. Od augustových ME sme mali dva zrazy, jedno sústredenie bolo herné s účasťou na turnaji v Szczyrku, kde sme triumfovali v konkurencii družstiev Česka a domáceho Poľska. Nedávno sme mali trojdňové sústredenie, ale keďže nebolo v asociačnom termíne, tak sme nemali k dispozícii všetky hráčky. Oproti letu nastali v kádri viaceré zmeny. Poslednou je absencia Márie Štrbáňovej, ktorá počas víkendu zlomila nos a hoci chcela ísť s nami, lekár jej neodporučil štart. Zdravie je prvoradé. Na jej miesto sme donominovali jej klubovú spoluhráčku zo Stupavy Michaelu Novosadovú. Do Belehradu cestujeme s jasným cieľom, a to udržať elitnú kategóriu pre Slovensko,“ uviedol pre slovakhandball.sk Peter Pčola, podľa ktorého favoritom turnaja budú srbské hádzanárky. „Top favorit je Srbsko, hoci účinkovalo v nižšej kategórii. Na základe toho, čo som videl jeho zápasy a ešte aj vďaka výhode domáceho prostredia, je najvážnejší kandidát na prvenstvo.“

Nominácia kadetiek Slovenska na turnaj v srbskom Belehrade (22. – 25. 11. 2021) o účasť na ME 2023:
brankárky: Silvia Bronišová (Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Jakubíková (MŠK Iuventa Michalovce)
pivotky: Anna Kormanová (HK Slovan Duslo Šaľa), Rebeka Kucserová (HC DAC Dunajská Streda)
krídelníčky: Laura Walterová (HC Strojár Malacky), Dominika Brnová (HK AS Trenčín), Chiara Volnerová (HC DAC Dunajská Streda)
spojky: Dorota Bačenková (Kisvárdai KC/Maď.), Panna Hornyák, Réka Kohút (obe HC DAC Dunajská Streda), Nina Palušová, Michaela Novosadová (obe HC Tatran Stupava), Radka Šalatová, Paula Kormúthová (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Karin Kužmová (ŠŠK Prešov), Lujza Čižmáriková (MŠK Iuventa Michalovce)

Program turnaja:
pondelok 22. novembra
15.30 h Slovinsko – Island, 18.00 h Slovensko – Srbsko
utorok 23. novembra
15.30 h Island – Slovensko, 18.00 h Srbsko – Slovinsko
streda 24. novembra
voľný deň
štvrtok 25. novembra
15.30 h Slovensko – Slovinsko, 18.00 h Srbsko – Island

Viac na preskúmanie

Ženy

V Písku nakoniec nehráme

Hádzanárky Iuventy Michalovce nasledujúci víkend vstúpia na európsku pohárovú scénu. Na ihrisku francúzskeho Paris 92 ich čaká dvojzápas Európskej ligy.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.