Proti Češkám budú hrať na víťazstvo

Kategórie

Slovenským hádzanárkam nebolo po sobotňajšej štrnásťgólovej prehre s Nemeckom (22:36) na 25. majstrovstvách sveta žien v Španielsku príliš do reči. Pochopiteľne, svoj výkon proti favoritovi E-skupiny si predstavovali inak.

„Nebola to otázka kondície, bolo to o našich chybách. Nemky z našich zaváhaní vedeli dávať jednoduché góly. Keby sme ich toľko neurobili, tak by sa to neskončilo takým vysokým rozdielom v prospech súpera,“ poznamenala Adriána Holejová, ktorá dostala príležitosť na pravej spojke a strelila dva góly. „Som rada, že mi dal tréner možnosť ukázať, čo dokážem. Mne sa hralo dobre až na pár chýb, ale príležitosť zahrať si na MS vnímam ako skvelú vec.“ Prvýkrát na šampionáte sa do bránky postavila Alexandra Ivanicja, na ktorú sa valil jeden útok za druhým. „Snažila som sa pochytať toho, čo najviac, veď na to som v bránke. Súperky som mala naštudované, s trénerom brankárov Jánom Lajčákom sa na strelkyne vždy pripravujeme aj prostredníctvom videí.“

Tréner SR Pavol Streicher priznal, že v Llíri čelili jeho zverenky súperovi, ktorému sa dalo len ťažko konkurovať. „Kvalita súpera je enormne veľká. Myslím si, že Nemecko má pohromade tím, ktorý môže na šampionáte ašpirovať aj na prvú štvorku. Jeho zloženie je vyvážené, jednotlivé posty sú v ňom zdvojené hráčkami s medzinárodnými skúsenosťami z klubovej i reprezentačnej úrovne. Nemky vyvinuli v obrane na nás veľký tlak. V defenzíve hrajú inak ako v minulosti. Predtým sa spoliehali na konzekventnú 0-6, teraz v nej hrajú s veľmi aktívnymi hráčkami s anticipatívnymi momentmi. Často sme sa tak v útoku dostávali do ťažko riešiteľných situácií,“ ponúkol Streicher svoj reálny pohľad na sobotňajšiu konfrontáciu.

Z pohľadu postupových cieľov však nezdar proti Nemecku nič nemení na tom, že Slovenky sú aj po dvoch prehrách v E-skupine stále v hre o miestenku do hlavnej fázy. Potrebujú však zvládnuť pondelkový duel proti Česku (18.00 h). „V prvom rade si teraz musíme vyčistiť hlavu, rozobrať si veci, ktoré nám nefungovali. Musíme sa skoncentrovať a dobre pripraviť, lebo to bude veľmi náročný zápas. Obe družstvá vedia, o čo ide. Musíme si zachovať nadhľad, sústrediť sa na našu hru, našu kvalitu. Samozrejme, budeme hrať na víťazstvo,“ vyhlásil kormidelník Sloveniek.

Nič iné ani nezostáva, lebo slovenské hráčky majú na 4. mieste tabuľky horšie celkové skóre ako Češky a remíza im v pondelok nebude stačiť. „Takticky sa dobre nachystáme a verím, že to zvládneme,“ optimisticky skonštatovala Holejová. Jej klubová spoluhráčka z michalovskej Iuventy Vladimíra Bajčiová tiež neskrýva odhodlanie zvládnuť derby: „Na Češky sa dobre pripravíme a spravíme všetko pre postup zo skupiny.“ Ivanicja zdôraznila jeden dôležitý aspekt potrebný pre úspech: „Musíme bojovať od začiatku a vydržať až do konca, inak to nepôjde.“ V slovenskom drese sa na palubovke objavila už aj rekonvalescentka Simona Szarková. Nemkám dala dva góly a na jej presné zásahy sa budeme spoliehať aj proti Češkám. „Ešte vidieť, že to nie je úplne ono, ale to sme čakali. Pre ňu je dôležité, že aj v osobných súbojoch a v hádzanársky špecifických pohyboch sa koleno správa tak, ako by sa malo a nie je s tým žiadny problém. Máme ešte jeden tréning a ja verím, že je výkonnosť bude stúpať a tým pádom aj hra celého nášho družstva,“ zaželal si Streicher.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: IHF / RFEBM – J.Navarro

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.