V Portugalsku Dueňasova premiéra, v hre šesť hráčok MŠK Iuventa

Kategórie

Druhá fáza kvalifikácie hádzanárok o postup na ME 2022 v Slovinsku, Severnom Macedónsku a Čiernej Hore má tento týždeň na programe zápasy 3. a 4. kola v jednotlivých skupinách. Slovenské reprezentantky sú po vstupe do bojov v 5. skupine zatiaľ bez bodu na 3. mieste, ale solídne výsledky s favoritkami zo Španielska (28:33) a Maďarska (28:30) im pred pokračovaním kvalifikácie dávajú nádej na zabojovanie o jednu z dvoch postupových miesteniek.

Predpokladom je však zvládnutie dvojzápasu s Portugalskom, ktoré tiež zatiaľ čaká na plný bodový zisk. Prvý vzájomný duel sa bude hrať vo štvrtok 3. marca od 20.00 h v meste Paredes. Slovenky pokračujú v kvalifikačnom kolotoči pod vedením nového trénera Jorgeho Dueňasa. Pre španielskeho kouča to bude premiéra na slovenskej lavičke, na ktorej nahradil Pavla Streichera. „Je to moja prvá zápasová previerka s týmto tímom, ktorý má svoju kvalitu. Dievčatá na tréningoch pracovali dobre, hoci problémy nám robili zranenia hráčok. Teraz nám navyše vypadli Oguntoyová a Pastorková. Hráčky sa snažia pochopiť moju filozofiu, ale chceme ešte ťažiť aj z práce môjho predchodcu. Portugalsko odohralo dobré zápasy s Maďarskom i Španielskom, takže to bude náročné a na zisk bodov potrebujeme výkon na vysokej úrovni,“ uviedol na stredajšom brífingu s médiami Dueňas, ktorému už predtým vypadlo z nominácie trio Pócsíková, Dulinová a N. Némethová. Do Portugalska odcestovalo 16 hráčok, doma zostali juniorské reprezentantky Olívia Ščípová a Diana Mária Vargová.

Portugalsko je tretí súper, s ktorým si Slovenky zmerajú sily v rámci tejto kvalifikácie. „Nepamätám si, či som niekedy hrala proti Portugalkám, takže pre mňa je to dosť neznáma, ale v ostatnom čase dosiahli celkom dobré výsledky. So Španielkami prehrali len o gól, takže určite majú v družstve kvalitu. Bude to náročné, ale dúfam, že to dopadne dobre a novú etapu začneme víťazne,“ zaželala si kanonierka národného tímu SR Simona Szarková, ktorá sa vyjadrila aj k zmene v realizačnom tíme: „Nový tréner pôsobí na mňa sympatickým dojmom. Pracujeme v priaznivej atmosfére, priniesol nový impulz a systém, ktorý treba ešte zdokonaliť. Zatiaľ to však vidím pozitívne. Výsledky sa nemusia dostaviť hneď, ale verím, že sa do toho dostaneme. Buduje sa niečo odznova, takže tlak necítim.“

Optimisticky bola pred odchodom do portugalského dejiska naladená aj Adriana Medveďová. „Tréningy si väčšinou niesli v taktickom duchu. Je to ešte veľmi krátky čas, aby nový kormidelník dokázal niečo zmeniť. Zatiaľ je to v poriadku a sme spokojné. Škoda zranení, tie však k tomu patria. My sme už dlho neboli v kompletnom zložení. Vydáme zo seba všetko a verím, že dvojzápas s Portugalskom zvládneme. V prvom rade treba teraz dvakrát vyhrať a potom môže prísť aj postupový tlak,“ vyhlásila skúsená brankárka. V 5. skupine je na programe aj súboj o 1. priečku, v ktorom sa v stredu 2. marca od 18.00 h stretnú v Tatabányi Maďarsko so Španielskom. Odveta Slovensko – Portugalsko bude v nedeľu 6. 3. od 15.00 h v Topoľčanoch.

Nominácia hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska na zápas proti Portugalsku (3. 6.) v kvalifikácii ME 2022:
brankárky: Adriana Medveďová (MGA Fivers Viedeň/Rak.), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotka: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Nikoleta Trúnková (MŠK Iuventa Michalovce)
krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Lenka Ratvajská (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Simona Szarková (Siófok KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Katarína Kostelná (DHK Baník Most/ČR), Marianna Rebičová, Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda)

Program 3. kola 5. skupiny:
streda 2. marca:
TATABÁNYA
18.00 h Maďarsko – Španielsko
štvrtok 3. marca:
PAREDES
20.00 h Portugalsko – Slovensko

Tabuľka:
1. Maďarsko 2 2 0 0 64:52 4
2. Španielsko 2 2 0 0 56:50 4
3. Slovensko 2 0 0 2 56:63 0
4. Portugalsko 2 0 0 2 46:57 0

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.