Dve Michalovčanky na majstrovstvách sveta junioriek v Slovinsku

Kategórie

Prvým zo série letných šampionátov mládežníckych kategórii budú od stredy majstrovstvá sveta hráčok do 20 rokov, ktoré sa v termíne 22. 6. – 3. 7. 2022 uskutočnia v slovinskom Celje. Oproti minulosti prišlo k rozšíreniu počtu tímov z 24 na 32 a medzi účastníkmi nebudú chýbať ani Slovenky. Tie sa na MSJ predstavia dokonca po 23 rokoch. Zaujímavosťou je, že pre súčasnú generáciu to bude už tretie vrcholné podujatie a pri všetkých vrátane tých predchádzajúcich – ME „17“ v roku 2019 i ME „19“ v roku 2021, na ktorých obsadili zhodne 12. priečku, je dejiskom Celje. V konečnej nominácii nášho bývalého tréner Jana Beňadika sa ocitli aj dve naše hráčky – spojka Alena Dvorščáková a kridelníčka Natália Dmytrenková.

Slovenky absolvovali v príprave tri bloky – v marci, apríli a júni, kde sa nedávno stretli s Češkami a dvakrát s Poľkami. „Hodnotím ich pozitívne. S Českom sme odohrali veľmi dobrý zápas až na 5 – 7 hluchých minút. S Poľskom to bol doma zápas v ešte väčšej kvalite. Družstvo ukázalo, že má predpoklady, aby sa na šampionáte pobilo o postup do ďalšej fázy. Na druhý deň nám odveta už tak nevyšla, celý čas sme sa pokúšali zvrátiť vývoj. Dievčatá to však oddreli, čo je dôležité aj z pohľadu MS, kde sa budú musieť vedieť preniesť aj cez náročnejšie chvíle. Myslím si, že družstvo je nastavené dosiahnuť čo najlepší výsledok,“ uviedol tréner Ján Beňadik, ktorého zverenky sa krátko pred šampionátom sa stretli dvakrát s Chorvátkami (23:27 a 26:27). „Čakali sme, že nadviažeme na kvalitné predchádzajúce vystúpenia, ale až posledný polčas priniesol hernú kvalitu, akú by sme chceli preniesť na MS. Aj tak sme však radi, že sme to v rámci prípravy mohli absolvovať.“

V záverečnej príprave bolo 17 hráčok, po dvoch zápasoch s Chorvátskom sa od tímu odpojila Michaela Špavorová zo Šale. V 16-člennom kádri chýba opora Barbora Lancz. „S touto generáciou hráčok fungovala a absolvovala aj dva šampionáty. Žiaľ, ku koncu sezóny sa zranila. Bola by to pre nás dôležitá hráčka, ktorá by nám pomohla, veď pôsobí v kvalitnej ženskej ligovej súťaži a navyše je ľaváčka. Musíme sa však zaobísť bez nej,“ poznamenal k citeľnej absencii Beňadik. Slovenky sa už presunuli do dejiska šampionátu, na ktorom budú v základnej A-skupine účinkovať spolu s Holandskom, Japonskom a Indiou. „Nevytvárame tlak ohľadom cieľov. Treba ísť deň po dni, do každého stretnutia dať maximum a keď sa podarí vyhrať, tak sa môžeme baviť, čo ďalej. Dôležité je, že veľa hráčok už hráva ženskú súťaž, čiže sú zvyknuté hrať pod tlakom,“ tvrdí kouč SR „20“.

Slovenské juniorky v boji o dve postupové priečky do hlavnej fázy čakajú v skupine tri rôzne štýly. Najskôr si v stredu od 14.30 h zmerajú sily s Japonkami, vo štvrtok o 18.30 h nastúpia proti Holanďankám a v sobotu o 12.30 h proti Indkám (všetky zápasy na Sport TV). Predpokladám, že o dvoch postupujúcich sa rozhodne medzi nami, Japonkami a Holanďankami, preto budú pre nás prvé dva hracie dni dôležité. Veríme, že to dobre dopadne. Pred úvodným duelom sme vo zvláštnej situácii, keďže nie je jednoduché sa dostať k materiálom o našom súperovi. Snažili sme sa zistiť nejaké informácie, ale sú skôr všeobecného charakteru. Bavili sme sa aj so španielskym trénerom našej ženskej reprezentácie Jorgem Dueňasom, čo aplikovali družstvá pod jeho vedením, keď hrali s Japonkami. Vieme, že sú silné pohybovo, v hre jedna na jednu, očakávame ofenzívne varianty obrany. Bude to veľmi náročné,“ skonštatoval J. Beňadik.

Z každej z ôsmich štvorčlenných skupín postúpia do hlavnej fázy prvé dve družstvá, ostatné čaká účinkovanie v bojoch o Prezidentský pohár. Juniorské reprezentantky SR si postup na MS zabezpečili vlani v lete ešte pod taktovkou Michala Lukačína vďaka 12. miestu na ME „19“ v slovinskom Celje.

Nominácia reprezentácie junioriek Slovenska na 23. MS hráčok do 20 rokov v Slovinsku (Celje, 22. 6. – 3. 7. 2022):
brankárky: Viktória Voržáčková, Kristína Kusyová (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Silvia Bronišová (Kisvárdai KC/Maď.)
pivotky: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Petra Pálová (HK Slovan Duslo Šaľa)
krídelníčky: Monika Pénzes (HC DAC Dunajská Streda), Emma Lukáčová (ŠŠK SLŠ Prešov), Natalia Dmytrenko (MŠK Iuventa Michalovce), Rebeka Kucserová (HC DAC Dunajská Streda)
spojky: Alena Dvorščáková (MŠK Iuventa Michalovce), Olívia Ščípová, Vivien Zlatinská, Diana Mária Vargová (všetky HK Slovan Duslo Šaľa), Panna Hornyák (HC DAC Dunajská Streda), Dorota Bačenková (Kisvárdai KC/Maď.), Sára Erika Zsákovics (Szombathelyi KKA/Maď.)

Zloženie základných skupín na 23. majstrovstvách sveta hráčok do 20 rokov v Slovinsku (22. 6. – 3. 7. 2022):
A-skupina: India, Slovensko, Holandsko, Japonsko
B-skupina: Švédsko, Irán, Tunisko, Guinea
C-skupina: Dánsko, Argentína, Čierna Hora, Taliansko
D-skupina: Francúzsko, Nórsko, Brazília, Kórejská republika
E-skupina: Rumunsko, Česko, Angola, Litva
F-skupina: Nemecko, Slovinsko, Čile, Mexiko
G-skupina: Chorvátsko, Švajčiarsko, Kazachstan, Rakúsko
H-skupina: Maďarsko, Poľsko, Egypt, USA

Program základnej A-skupiny:
streda 22. 6.: 14.30 h Slovensko – Japonsko (naživo na Sport1), 20.30 h India – Holandsko
štvrtok 23. 6.: 18.30 h Slovensko – Holandsko (naživo na Sport2), 20.30 h Japonsko – India
sobota 25. 6.: 12.30 h India – Slovensko (naživo na Sport2), 20.30 h Holandsko – Japonsko

Viac na preskúmanie

Ženy

Slovo o finálovom súperovi

Naše ženské družstvo zabojuje od nedele už o svoj trinásty slovenský titul, ktorý by bol desiaty v rade. Súperom tentoraz nebude Šaľa,

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.