Cestu za obhajobou začínajú v Prahe

Kategórie

Slovensko – česká súťaž hádzanárok MOL liga začne písať od nasledujúceho víkendu svoju 21. kapitolu. Chýbať v nej opäť nebude ani MŠK Iuventa Michalovce, ktorý bol v doterajších dvadsiatich ročníkoch suverénne najúspešnejším tímom, keď ligu vyhral až desaťkrát a iba dvakrát sa stalo, že nesiahol na medailu. A medailové ambície bude mať aj v nastávajúcej sezóne.

O zmenách v kádri

Káder okrem úradujúceho česko-slovenského majstra, aj slovenského majstra a víťaza Slovenského pohára prešiel počas leta obrovskou zmenou. Tá nastala aj na trénerskom poste, keď Jana Beňadika vystriedal Peter Kostka. Ten už nebude môcť počítať s osmičkou hráčok z úspešného kádra, ktorý to dotiahol k trom pohárom (Holejová, Bajčiová, Trúnková, Rebičová, Trifunovičová, Godečová, Dulinová a Abilda). Na druhej strane, do tímu pribudla po materskej dovolenke ukrajinská kanonierka Kompaniecová, čiernohorská pivotka Anastasia Krivokapič, chorvátska pivotka Lucia Humel a práva spojka z Talianska Cristina Gheorghe, ktorá má rumunské korene. Novou posilou je aj brazílska stredná spojka Andrezza Paizzinho.

Súčasťou prvého tímu sa stalo aj päť hráčok z úspešného dorastu, ktorý takisto získal slovenský titul. Aby tých zmien nebolo málo, jedna nastala aj vo vedení klubu. Novou športovou riaditeľkou je bývalá hráčka klubu Helena Aspridu. „Čo sa týka kádra, preč je osem hráčok z minulej sezóny, deviata, zranená Marija Radovičová bude k dispozícii niekedy v januári, februári. Všetko potrebuje čas. Tento tím ešte nie je nastavený na to, že od zajtra budeme iba vyhrávať. Je to o koncepčnej práci. Pri tých zmenách družstvo potrebuje čas. Jano Beňadik budoval družstvo tri roky a aj tak to neboli všetky zápasy dominantné. Potrebujeme čas. Nechcem tu nejaké nové hráčky, ja chcem pracovať s týmto kádrom a s mladými hráčkami ako je Dmytrenková, Kohučová, Borysevyčová, či Polievková.  Tieto hráčky budú rozdielové, no nebudú rozdielové o mesiac, či dva. Keď dostaneme čas, už teraz môžeme povedať, že toto družstvo bude od budúcej sezóny dominantné.  Čo sa týka posíl, pivotky Krivokapič s Humelovou nemôžeme ešte zrovnávať s tými, čo odišli. Tie boli hotové hráčky, tieto dievčatá sú ešte mladé a treba s nimi pracovať. Rozdiel očakávam trebárs od Cristiny Gheorghe. Od nej čakám, že keď sa nebude dariť, potiahne tím gólmi.  Rozdielovou hráčkou by mala byť aj Paizzinho, ktorá sa ale musí viac zžiť s našim systémom a takisto aj so spoluhráčkami. Pri nej je potrebné, aby sa dostala do systému, no s tým, aby sme nezabili kreativitu v nej,“ poznamenal na margo zmien v kádri tréner Peter Kostka.

Ten sa bude opierať aj o skúsené spojky Kompaniecovú či Wollingerovú, ako aj kridelníčky Popovcovú, Štefanikovú, či Klučkovú. „Ťahúňom tímu by mali byť brankárky Almeidová s Jablonskou. Máme mladý tím a preto potrebujeme, aby nás držali brankárky. Určite veľa čakám aj od Pati Wollingerovej, ktorá je za mňa taktiež rozdielovou hráčkou. Dôležité ale je, aby bola zdravá. To isté sa týka aj Iryny Kompaniecovej. Od nej čakám dominanciu aj v obrane. Ako skokana roka by som rád videl Alenu Dvorščákovú. Pevne verím, že to bude ona. Perfektne trénuje a má na to, aby sa stala jednou z vedúcich osobností v tíme.“   

O príprave

Michalovčanky mali pestrú prípravu. Tú odštartovali začiatkom júla a hneď druhý týždeň pobudli na kondičnom sústredení v srbskej Kanjiži. Potom už prišli na rad herné previerky. V poľskom Lubline skončila Iuventa na druhom mieste, domáci turnaj O pohár mesta Michalovce vyhrala a turnaj v Kisvárde absolvovala s troma prehrami. Mimo toho odohrali Zemplínčanky aj štyri prípravné dueli. Úspešné boli v domácom dvojzápase so Šaľou, prehrali v poľskom Lubline a Jaroslawe. V príprave tak dosiahli bilanciu šiestich výhier a šiestich prehier. „Príprava bola pre nás všetkých veľmi náročná. Od desiateho júla sme mali tri voľné dni. Veľa sme trénovali, no veľa sme aj cestovali. Som strašne rád, že všetko, čo sme si naplánovali, sme bez nejakých obmedzení aj splnili. Herne nám vyšiel domáci turnaj, aj turnaj v Poľsku, ale aj turnaj v Kisvárde, kde sme síce ani raz nevyhrali, no odohrali výborné previerky s domácim tímom a Debrecenom. Hrali sme proti účastníkovi MOL ligy, ale aj tímom z Poľska, Maďarska, Srbska či Macedónska, takže aj v tomto smere musíme byť spokojní,“ poznamenal tréner Peter Kostka, ktorá sa v rámci prípravy sústredil na dve veci. „Vytvorenie dobrej partie, pretože skladáme nové družstvo a obranný systém.“

 O cieľoch

Víťaz troch pohárov v minulej sezóne nemôže mať na domácej scéne iné ambície, ako ich obhajobu. Michalovčanky sú si svojej pozície vedomé, ale… „V Iuvente sú ciele vždy najvyššie. To si plne uvedomujem,“ reaguje na našu otázku tréner Peter Kostka a hneď na to dodáva. „Musíme ísť krok za krokom. Ten základný cieľ, s ktorým som sem prišiel, je zapojenie mladých hráčok ako Kohučová, Borysevyčová, či ďalšie do prvého tímu.  Cieľom je aj to, aby taká Alena Dvorščáková už nebola hráčkou na desať minút, ale hráčkou, ktorá bude líderkou tímu. Chceme tým dať aj jasný signál pre ďalšie naše dorastenky, že keď budú makať naplno, šancu v prvom tíme dostanú. Čo sa týka krátkodobých cieľov, jeden z dôležitých je hrať v pohárovej Európe aj v jarnej časti. Musíme tak zvládnuť dve prekážky – okrem švajčiarskeho Winterthuru aj súpera v treťom kole EHF Európskeho pohára. Je to taký sen všetkých ľudí v klube. MOL liga sa tu už vyhrala, aj titul, aj Slovenský pohár, no výraznejší úspech v Európe chýba. Čo sa týka MOL ligy, s vedením prišlo k dohode, že sa potrebujeme čo najlepšie nastaviť na slovenské play-off. Nehovorím, že ligu ideme vypustiť, ja chcem vyhrať každý zápas, no hlavnou prioritou tentoraz bude Európa. Chceme ísť od zápasu k zápasu a získať čo najviac bodov. Prídu ale aj zápasy, kde viac vyťažíme hráčky, ktoré dovtedy hrávali menej. Ďalším cieľom je obhajoba slovenského titulu. Práve takto budeme tím pripravovať, aby sme mali v máji špičkovú formu a získali pätnásty slovenský titul.“

Začínajú v Prahe

Dvadsiaty prvý ročník MOL ligy bude mať dvanásť účastníkov. Štyria budú zo Slovenska (MŠK Iuventa Michalovce, HC DAC Dunajská Streda, HK Slovan Duslo Šaľa, HC Tatran Stupava), ďalších osem z českej strany (DHK Baník Most, Házená Kynžvart, DHC Plzeň, TJ Sokol Písek, DHC Poruba, DHC Slavia Praha, DHK Zora Olomouc a Handball PSG Zlín). Kto by mal byť podľa Kostku favoritom na medaily? „Uvidíme po prvých kolách. Určite o medailu bude bojovať Most a takisto aj Dunajská Streda. V prvej päťke vidíme aj Kynžvart či Slaviu Praha. Veľké zlepšenie vidíme trebárs u Šale a pri Olomouci. Samozrejme, o medailu sa budeme biť aj my.“  Michalovčanky sa v prvom kole v sobotu predstavia v Prahe proti Slavii a práve „zošívané“ vidí Kostka ako povestného „čierneho koňa“ súťaže. „Podľa toho, čo som videl, Slavia bude nevyspytateľný súper. Dokáže potrápiť každého v lige, ale aj s každým prehrať. Posilnila ich skúsená brankárka Kudláčková. Okrem nej je to mladé družstvo, ktoré ale má svoju silu. My k tomu zápasu musíme pristúpiť čo najlepšie. Od začiatku musíme ísť naplno a využiť ten rešpekt, ktorý tím v súťaži má,“ uzavrel debatu michalovský tréner.

Káder
Brankárky: Naira Almeidová (Brazília), Barbora Jakubíková, Iryna Jablonská (Ukrajina).
Pivotky: Lucija Humel (Chorvátsko), Anastassija Krivokapič (Čierna Hora).
Krídla: Marija Radovičová (Čierna Hora), Bibiana Štefaniková, Natalia Dmytrenková (Ukrajina), Lívia Klučková, Martina Popovcová.
Spojky: Iryna Kompaniecová (Ukrajina), Cristina Gheorghe (Taliansko), Andrizza Paizzinho (Brazília), Patrícia Wollingerová, Jevgenija Kohučová (Ukrajina), Karin Soskyda (Ukrajina), Jana Borysevyčová (Ukrajina), Barbora Polievková, Alena Dvorščáková.

Program MŠK Iuventa v jesennej časti MOL ligy
1. kolo: DHC Slavia Praha – Michalovce (sobota 3. september o 16.30 hod.).
2. kolo: Michalovce – Házená Kynžvart (sobota 10. september o 17.00 hod.).
3. kolo: AHT HC Tatran Stupava – Michalovce (sobota 17. september).
4. kolo: Michalovce – HC DAC Dunajská Streda (sobota 24. september o 17.30 hod.).
5. kolo: DHK Zora Olomouc – Michalovce (sobota 8. október).
6. kolo: Michalovce – DHC Sokol Poruba (sobota 15. október o 17.30 hod.).
7. kolo: HK Slovan Duslo Šaľa – Michalovce (sobota 22. október).
8. kolo: DHC Plzeň – Michalovce (sobota 19. november).
9. kolo: Michalovce – Handball PSG Zlín (sobota 26. november).
10. kolo: TJ Sokol Písek – Michalovce (sobota 3. december).
11. kolo: Michalovce – DHK Baník Most (sobota 10. december o 17.30 hod.).

Dátumy zápasov a časy sa môžu meniť pri povinnostiach v pohárovej Európe, ako aj na základe priamych prenosov RTVS.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Ženy

“Kompaša” hlási návrat

Káder michalovskej Iuventy rozšíri pred začiatkom letnej prípravy ďalšia zaujímavá posila. Vlastne ide o staronovú posilu, keďže po materskej dovolenke sa

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.