Iuventa stále bez bodu

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce majú za sebou najhorší štart do MOL ligy v histórii. V prvých dvoch kolách totiž nezískali ani jeden bod. Zemplínčanky pred dvoma týždňami prehrali v Prahe so Slaviou 27:32, no a v sobotu šokujúco doma podľahli aj tímu Házená Kynžvart, s ktorým prehrali 27:30. Michalovčanky sú tak bez bodu na dolných priečkach tabuľky. Sobotňajšiemu zápasu sa venovali aj Podvihorlatské noviny.

Špecialista na výhry v Chemkostav aréne

Zverenky trénera Petra Kostku vstúpili do duelu s českým tímom v rovnakom marazme, v akom skončili duel v Prahe. V prvom polčase sa nedokázali presadiť v útoku a keď sa k tomu pridala nedôrazná obrana a slabší deň brankárok, na svete bola polčasová prehra 11:17. V druhom dejstve sa síce herne domáce zlepšili, Kynžvart ale umne držal náskok a z Michaloviec si nakoniec doniesol dva cenné body. „Na zápas sme sa veľmi zodpovedne pripravili. Chceli sme v Michalovciach vyhrať. Dievčatá „šľapali“ naplno celý týždeň a zápas im to vrátil. Čo sa týka zápasu, vieme, že sa tím Iuventy stále formuje. Využili sme to a máme cenné víťazstvo,“ skonštatoval po zápase tréner Házená Kynžvart Peter Sabadka Ten je špecialistom na výhry v Chemkostav aréne. V roku 2011 tu vyhral dvakrát s Veselím nad Moravou (raz v kvalifikácii Ligy majstrov, raz v MOL lige) a tento jeho rekord prelomili v lige až hráčky Mostu vo februári 2020. „Je pravdou, že sa v tejto hale vyhráva ťažko. Teraz sa mi tieto spomienky vynorili. Prvý polčas nám dal správu, že tu opäť môžeme vyhrať a som rád, že sme to v tom druhom udržali,“ pokračuje Sabadka.

Slabá efektivita v koncovke, pasívna obrana

Nálada u obhajcu prvenstva je na bode mrazu. Michalovčanky sa samé nepamätajú, kedy mali po dvoch kolách na svojom konte nula bodov. Aj keď príprava a výsledky v nej ukazovali, že nový tím, ktorý cez leto opustilo osem hráčok, môže mať najvyššie ciele, prvé zápasy ukázali, že čo i len jeden výpadok zo zostavy spôsobí, že družstvo stráca svoju tvár. Prvé týždne ukazujú, že Iryna Kompaniecová je momentálne najdôležitejšou hráčkou tímu. Chýba v útoku, ale aj v obrane, kde za ňu nemá tréner Kostka momentálne adekvátnu náhradu. Keď sa k tomu pridajú slabé výkony pivotiek, chýbajúce góly z krídel, neefektivita v koncovke, slabá a nedôrazná obrana, či slabší deň brankárok, prekvapenie môže byť na svete. Keď bolo očakávanie, že Michalovčanky sa domácim duelom dostanú z menšej krízy, po trpkej prehre sa môžu do marazmu dostať ešte viac… „Osobne cítim obrovské sklamanie,“ začal svoje hodnotenie tréner Michalovčaniek Peter Kostka.

„Od začiatku sme boli strašne nervózni. Nervozita spôsobila to, čo som nechcel. Boli sme príliš pasívni v obrane. Keď chceme zvíťaziť, nemôže byť obrana až taká pasívna. V prvom polčase sme mali len štyri prerušenia, čo je strašne málo. Nie sme tímom skúsených tridsiatničok, ktorý si to uhrá sám. My potrebujeme protiútoky a tie sa nám nedarilo realizovať. V prvom polčase sme mali pasívnu obranu a deň nemali ani brankárky. To boli dôvody v polčase šesťgólovej prehry, ktorú sme v druhom polčase nedohnali. V druhom dejstve sme sa zdvihli, bolo to o poznanie lepšie. Odvrátilo sa od nás ale šťastie, keď sme strelili možno aj desať tyčiek,“ pokračuje Peter Kostka. Podľa jeho ďalších slov chýba v tíme momentálne kvalita. „Zahodené šance sú o tom, ako s nimi hráčka naloží. Práve to je kvalitný hráč, ktorý z piatich šancí dokáže skórovať päťkrát. Nám to teraz chýba. Chýbal nám taký strelecký líder, ktorý by tím potiahol. Na jednej strane ma teší, že sme sa do šancí dostali z každých pozícii, chýba nám ale kvalita na to, aby sme premieňali šance. Teraz to nemuselo byť o jednej hráčke, skôr o tom, že sa presadí viac hráčok. Nepremenili sme šance a to spolu so slabým prvým polčasom rozhodlo.“

Ako von z krízy?

Keďže Michalovčankám chýba v tabuľke po dvoch kolách čo i len jeden bod, slovo kríza sa tu skloňuje hneď od začiatku. „Potrebujeme preniesť kvalitu a tréningové nasadenie do zápasu. Sme tímom, ktorý, keď v lete aj so šťastím vyhral niekoľko zápasov, hneď si začal viac veriť. Verím, že keď sa nám podarí raz vyhrať, družstvo si začne viac veriť a nebudeme v útoku mať toľko „odpadu“. Potrebujeme jeden zápas, v ktorom by nám všetko vyšlo. Máme mladé družstvo, ktorému veľmi rýchlo klesá sebavedomie. V tréningu to vyzerá dobre, no príde zápas a nedarí sa nám. Šport je spravodlivý a ja verím, že sa nám to, ako trénujeme vráti,“ dodal michalovský tréner. My len dodajme, že Michalovčanky sa tento týždeň pokúsia o prvé body na ihrisku Stupavy.

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.