Do odvety o finále s dvojgólovým náskokom

Kategórie

Deväť duelov – deväť víťazstiev. Takúto fantastickú šnúru ťahajú v EHF Európskom pohári hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce. Zverenky trénera Petra Kostku zvíťazili aj v prvom semifinálovom zápase, v ktorom zdolali aktuálneho lídra portugalskej ligy Benficu Lisabon 30:28. Či Michalovčankám bude dvojgólový náskok stačiť na postup do historického finále, to sa dozvieme už v nedeľu, kedy sa hrá odvetný duel v metropole Portugalska.

Zemplínčanky podali v prvom semifinálovom stretnutí výborný výkon. Prakticky počas celého duelu boli vo vedení a keďže viackrát vyhrávali aj o štyri góly, viacerým sa dvojgólový náskok, s ktorým pôjdu do odvety, máli. Medzi takých patrí aj tréner MŠK Iuventa Peter Kostka. „Nebudem klamať a budem úprimný, chcel som doma vyhrať vyšším rozdielom. Určite sme na to mali, aby sme vyhrali o štyri, či o päť gólov. Takto to bude v odvete viac otvorené. Proti Benfice by ale asi aj štvorgólové víťazstvo do odvety veľa neznamenalo. Ide o útočne ladené družstvo, ktoré dokáže aj takýto náskok zmazať,“ uviedol michalovský lodivod, ktorého na druhej strane tešilo, že jeho tím v zápase ani raz neprehrával.

 „Boli sme dobre pripravení. Súper nás trochu prehrával v hre sedem na šesť, na čo sa musíme pred odvetou pripraviť. Takisto musíme byť v odvete dôkladnejší. V lige nám niekedy stačilo hráčku dostúpiť, čo tentoraz na atletické hráčky Benfici nestačilo. Pred odvetou je všetko otvorené a ja hovorím, že rozhodnú obrany. Súper paradoxne hrá trochu lepšie vonku, ako doma. Ukázali to aj v ďalších pohárových dueloch. Pred odvetou čakám búrlivé prostredie. Keď ale chceme ísť do finále, toto nás rozladiť nemôže,“ pokračuje Peter Kostka.

Za víťazstvom hnala Zemplínčanky takmer do posledného miesta zaplnená Chemkostav aréna. Fanklubu prišiel pomôcť aj ten hokejový a spolu vytvorili atmosféru, aká asi v aréne ešte nebola. „Boli fantastickí. Keby sme ich nemali, neviem, či vyhráme…,“ zložil poklonu divákom Peter Kostka a pridala sa aj Martina Popovcová, autorka piatich presných zásahov. „Ja sa musím priznať, až takúto atmosféru som nečakala. Som príjemne prekvapená. Diváci boli úžasní a naše víťazstvo je aj ich zásluhou,“ zhodla sa Popovcová s trénerom a k zápasu dodala. „Bolo to veľmi ťažké. Viackrát sme im chceli odskočiť, no súperky sa zakaždým dokázali zdvihnúť a náš náskok znížiť. Určite to bolo ale z našej strany dobré a keď v odvete ešte viac pridáme a budeme sa vyvarovať nepremenených šancí, máme šancu na postup do finále.“

Michalovčanky postupom medzi štyri najlepšie celky vyrovnali lanské európske maximum. Teraz ale chcú ísť Kostkove zverenky ešte ďalej a pozrieť sa aj do finále európskeho pohára č.3. „Pre mňa osobne je to obrovská výzva. Ja som vlani v tíme nebola, čiže som nebola ani v semifinále. Teraz rozhodne chcem ísť do finále,“ zdôraznila spojka Zemplínčaniek Veronika Habánková, ktorá bola spolu s ďalšou údernou spojkou Irynou Kompaniecovou najlepšou strelkyňou MŠK Iuventa. „V prvom rade som strašne rada, že sa nám podarilo vyhrať. Škoda, že sme to v závere trochu pokazili, naše víťazstvo mohlo byť aj vyššie. Vyhrávali sme viackrát aj o štyri góly. Myslím si teda, že sa dalo vyhrať aj o viac gólov,“ pokračuje Habánková. Tá od súpera v odvete očakáva, že bude hrať ešte dôraznejšiu vysunutú obranu. „Pre nás je tá ich jedna – päťka trochu problém, pretože nie sme na ňu zvyknuté. V lige ju nikto nehrá. Musíme sa na to dobre pripraviť. Rovnako sa musíme vyvarovať toho, aby nás zbytočne v obrane nezatláčali. V tom bola ich výhoda, pretože sú výborné atletické typy. Okrem toho, že sú silné, sú ale aj veľmi rýchle. Na postup teda potrebujeme ďalší dobrý výkon,“ dodala ešte Veronika Habánková.

Už istý víťaz MOL ligy a Slovenského pohára natiahol v nedeľu svoju uctihodnú sériu bez prehry už na 32 duelov. Michalovčanky v sezóne prehrali iba raz a to v prvom kole MOL ligy v Dunajskej Strede. Líder portugalskej ligy bol ale iným súperom, akým čelila Iuventa v lige. „Bol to najťažší súper, s ktorým sme v tejto sezóne hrali. Boli výborne pripravené predovšetkým takticky. Benfica má tri koncepty obrany, ktoré elasticky dokáže meniť počas jedného útoku. Dokonca aj keď boli v oslabení hrali celoplošnú osobku, keď hráme bez brankárky, vysúvajú obranu tiež. Hrajú taký otvorený španielsky obranný systém. Ja ale verím, že sa na nich dobre do odvety pripravíme a niečím ich aj prekvapíme,“ povedal na margo súpera tréner tímu Peter Kostka. „ S takýmto súperom sa nehrá každý deň. Nemôžeme to porovnávať so slovenskou ligou, ja skôr s tou maďarskou, kde som pôsobila. Určite je ale Benfica jedným z najsilnejších tímov, ktorým sme v tejto sezóne čelili,“ nadviazala na trénerové slová Veronika Habánková, ktorá sa do Michaloviec vrátila minulé leto po štvorročnom účinkovaní v maďarskej Kisvárde.

O tom, kto sa predstaví vo finále pohára sa rozhodne túto nedeľu v Lisabone. Zaujímavosťou je, že aj druhé semifinále skončilo dvojgólovým rozdielom. V čisto španielskom súboji vyhralo Elche na pôde Rocasa Gran Canaria 26:24 a pred domácou odvetou je tiež bližšie k finálovým brehom.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.