V Iuvente ladia na európsku scénu, cieľom postup do tretieho kola Európskeho pohára

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce si až v zápase šiesteho kola MOL ligy urobili zápas, v ktorom nebojovali až do konca o body. Po prvýkrát sa stalo, že už v polčase viedli o desať gólov, a tak v rámci predohrávaného zápasu šiesteho kola zdolali DHC Sokol Poruba hladko o trinásť gólov 37:24, keď už v polčasovej prestávke viedli 20:9.

Michalovčanky od samého úvodu išli v ústrety dvoch bodov. Po šnúre desiatich gólov v rade viedli už v pätnástej minúte 11:1 a mali tak jasne nakročené k tretiemu víťazstvu v tejto sezóne. Nielenže sa konečne nepohrávali s nervovou sústavou svojich fanúšikov, no trénerovi Petrovi Kostkovi umožnili, aby v druhom polčase ušetril sily kľúčových hráčok a aj dal priestor tým, ktoré hrávali menej, alebo tým, ktoré potrebujú hrať „molkové“ zápasy. „Urobili sme si jednoduchší zápas, ktorý sme si kľudne mohli urobiť aj v Olomouci či doma s Kynžvartom. Sú to síce kvalitnejšie tímy, no bolo to o nás. Skúsenejšie dievčatá teraz potiahli družstvo. Hneď to bolo cítiť. Chcel som dať priestor aj mladým babám, no jasne sme si povedali, že to musia rozbehnúť skúsenejšie. Mladšie potom naskočili do zápasu za vedúceho stavu a udržali tú líniu, ktorú nastavili skúsenejšie dievčatá. Som rád, že si zahrala každá jedna hráčka, som rád za víťazstvo, aj za ušetrenie síl na víkend. My ale musíme ísť ďalej. Postrácali sme už dosť bodov a teraz ich musíme nahnať späť, aby sme boli najhoršie na druhom mieste,“ povedal na margo prvého dvojciferného víťazstva Michalovčaniek v sezóne ich tréner Peter Kostka.

Súper produkujúci rýchlu hádzanú

Po šiestich dueloch v MOL lige, v ktorých majú Michalovčanky vyrovnanú bilanciu troch výhier a troch prehier, ich cez víkend čaká štart európskej pohárovej scény. V druhom kole EHF Európskeho pohára narazia na švajčiarsky Yellow Winterthur. Po dohode klubov sa tento víkend odohrajú oba zápasy v Michalovciach a preto do nich aktuálny slovenský majster stupuje s jasným cieľom. „Hráme dvakrát doma, nič iné ako postup do tretieho kola nemôže byť našim cieľom. Chceme preto urobiť maximum.  Pre nás je obrovskou výhodou, že hráme dvakrát doma. Vedenie urobilo dobrú robotu v tomto smere a určite to ľahké nebolo vybaviť. Neviem si ani predstaviť, že by sme už vo štvrtok cestovali do Švajčiarska. Je to pre nás výhoda, že hráme dvakrát doma, no musíme sa poučiť aj z toho, ako dopadla Dunajská Streda, ktorá hrala oba zápasy doma, prvý vyhrala, no nakoniec nepostúpila. Náskok z prvého zápasu nemusí byť rozhodujúci,“ zdôraznil tréner Zemplínčaniek.

„Doteraz som pozeral na ich zápasy len jedným okom, pretože prioritou bola MOL liga. Čo som videl, hrajú rýchlu hádzanú a dávajú dosť gólov. V zápasoch sa pohybujú okolo 35 gólov, čo je dosť. Dosť síce aj dostávajú, no aj dosť dávajú. Musíme si vážiť každú loptu, každú šancu a nezblázniť sa po prvých minútach. Musíme ubrániť ich protiútok. V tom postupnom útoku sa už tak nepresadzujú, ale prvú vlnu majú veľmi kvalitnú,“ pokračuje na margo Winterthuru Peter Kostka, ktorého sme sa spýtali aj na to, čo by malo na švajčiarskeho súpera platiť? „Bude rozhodovať hlavne to, ako ubránime ich druhú vlnu. To bude veľmi dôležité, aby sme nedostali góly, ktoré nás vysilia. Musíme si vážiť každú loptu a každý útok premeniť na gól. Náš káder zatiaľ nemá na to, aby sme s nimi hrali dostihy, teda rýchlu hádzanú. My potrebujeme trochu hru spomaliť. Máme lepšiu obranu, i útok, no potrebujeme ubrániť ich protiútok, v ktorom sú veľmi silní,“ dodal na záver michalovský lodivod.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.