Odveta v Chorvátsku nastavila Slovenkám zrkadlo

Kategórie

Hádzanárky Slovenska nezvládli odvetný duel II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta žien v roku 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku. V Slavonskom Brode utrpeli v stredu vysokú prehru 18:31 (10:17). Smutné boli nielen z konečného výsledku, ale najmä z predvedeného výkonu. Slovenky pritom chceli zabojovať o miestenku na MS, keď do odvety išli len s dvojgólovým mankom z domáceho zápasu v Šali (23:25).

Toto odhodlanie však bolo príliš rýchlo fuč. „Veľmi zle sme vstúpili do duelu, čo sa odrazilo aj na výsledku prvého polčasu. Vôbec nám nefungovala obrana, hrali sme alibisticky, v útoku sme sa tlačili cez stred a veľa príležitostí sme aj zahodili. Súper trestal naše zaváhania a svoje možnosti premieňal,” skonštatovala pravá krídelníčka Bibiana Štefaniková. Po vyrovnanej domácej partii nielen hráčky, ale fanúšikovia čakali, že v Slavonskom Brode to bude opäť dramatický súboj s otvorením koncom. Opak bol však pravdou. “Keď sme raz dokázali podať dobrý výkon ako v Šali, tak sa to určite dá zopakovať. Svedomito sme sa pripravovali. Neviem, či sme zlyhali v koncentrácii, či sme čakali, že to pôjde samo. Prvých desať minút sme sa nevedeli nájsť. Celkovo to nebolo dobré,” doplnila Štefaniková.

Hlavný tréner SR Jorge Dueňas sa vyjadril, že v stredu to nebol dobrý deň pre jeho družstvo. „Z našej strany to nebol normálny výkon, hrali sme pod svoje možnosti na veľmi nízkej úrovni. Dievčatá neboli od začiatku dostatočne koncentrované na veci, ktoré sme im prízvukovali pred zápasom. Stratili sme niekoľko lôpt v útoku, Chorvátky získali náskok, my sme znervózneli a kopili jednu chybu za druhou. Zlyhávali sme v útoku a potom aj v obrane,” uviedol Španiel zo slovenskej lavičky. Jeho zverenky nezabrali ani po zmene strán a nevylepšili si dojem zo svojho vystúpenia. „Počas prestávky som im zdôrazňoval, že potrebujeme opäť maximálnu koncentráciu, aby sa nepozerali na aktuálne skóre, ale snažili sa zdvihnúť úroveň nášho výkonu. Prišli však ľahké chyby a bolo rozhodnuté,” dodal Dueňas.

Pozitíva ťažko hľadal aj asistent trénera Peter Pčola. „Chorvátky postúpili zaslúžene. Nastavili nám zrkadlo, toto bola pre nás riadna facka,” priznal Pčola a pokračoval: “Dvojzápas sme brali ako jeden celok. Prvú časť sme odohrali u nás, po nej je ťažko kritizovať, vtedy sa snažíme hráčky skôr povzbudiť. V stredu sme však boli všetci sklamaní. Neviem nájsť pozitívne slová na niečo z toho, čo sme predviedli na ihrisku. Chorvátky si išli od prvej minúty gól po góle za svojím cieľom, ich náskok narastal. Nebola v zápase ani fáza, keď by sme ich dokázali pribrzdiť, alebo stiahnuť náskok, takže bolo prakticky od začiatku rozhodnuté. To ma mrzí najviac, že sme sa nezomkli a nezabojovali.” 

Športová hala Vijuš bola zaplnená vyše dvoma tisíckami divákov a chorvátske hráčky mohli z atmosféry v hľadisku čerpať energiu, keďže priaznivci ich výdatne podporovali. „Vedeli sme, čo príde a čo môžeme čakať. Naši fanúšikovia v Šali utvorili ešte lepšiu atmosféru. Títo diváci boli korektní, to neovplyvnilo zápas, dievčatá boli na to pripravené. Keď však boli Chorvátky už rozbehnuté a hnané publikom, bolo náročné niečo zmeniť na vývoji,” povedal Pčola.  Opäť sa potvrdilo, že Slovenky dokážu odohrať aj dobrý duel, ale nie zopakovať za sebou kvalitné výkony. “Nemáme nič, s čím by sme sa mohli uspokojiť. V prvom rade musíme popracovať na psychike, aby sme sa vedeli zomknúť a bojovali za každého stavu. Pracovať a zlepšiť sa musíme vo všetkom. Potrebujeme si veriť, veriť tomuto systému a ťahať za jeden povraz,” vyhlásil asistent reprezentačného trénera.

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Ženy

Rekordné víťazstvá v MOL lige

V sobotňajšom prvom kole MOL ligy zvíťazilo naše ženské družstvo nad Hodonínom hladko o 27 gólov 42:15. Síce sa toto víťazstvo zaradilo

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.