Slovenky pred žrebom kvalifikácie v druhom koši

Kategórie

Hádzanárky Slovenska len nedávno barážovým dvojzápasom so Srbkami zakončili svoje účinkovanie v kvalifikácii o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta v Dánsku, Nórsku a Švédsku a už vo štvrtok sa dozvedia mená súperiek v boji o účasť na majstrovstvách Európy, ktoré sa uskutočnia 28. novembra až 15. decembra 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Bude to prvý ženský kontinentálny šampionát s 24-členným štartovým poľom tímov.

Žreb kvalifikácie, v ktorej sa počas bojov v skupinách rozhodne o 20 miestenkách na ME, bude vo štvrtok 20. apríla 2023 od 17.00 h vo Švajčiarskej televízii v Zürichu. Fanúšikovia hádzanej ho budú môcť sledovať prostredníctvom Európskej hádzanárskej federácie na EHFTV alebo YouTube., ale v priamom prenose aj na Sport2 TV. Tridsaťjeden družstiev (V. Británia na poslednú chvíľu odvolala účasť svoje reprezentácie, pozn.) rozdelia do siedmich štvorčlenných a jednej trojčlennej kvalifikačnej skupiny. Pred žrebovaním nasadili reprezentácie na základe renkingu národných tímov Európskej hádzanárskej federácie do štyroch výkonnostných košov.

Zvýšenie počtu účastníkov ME zo 16 na 24 výrazne zvyšuje šance na postup aj pre slovenské hádzanárky, ktoré sa dostali do II. koša nasadených tímov, vďaka čomu sa v skupine ocitnú len s jedným veľmi silným protivníkom (určite sa nestretnú so sedmičkou Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Poľsko, Česko, Severné Macedónsko, Island). Navyše, z 31 účastníkov kvalifikácie až dve tretiny postúpia na šampionát. Treba byť však obozretní, lebo aj v treťom koši sú nepríjemní súperi ako napríklad Ukrajina či Portugalsko, s ktorým Slovenky prehrali obe konfrontácie v kvalifikácii ME 2022. Z ôsmich skupín postúpia na ME 2024 prví dvaja a okrem nich aj ešte aj štyri najlepšie tímy z umiestnených na 3. priečkach, pričom v ich prípade sa do úvahy budú brať len výsledky proti prvým dvom v skupine. Naopak, maximálne štyri najhoršie družstvá umiestnené na posledných miestach budú musieť hrať pri ME 2026 tzv. promotion round s víťazmi I. fázy kvalifikácie. Kvalifikácia sa bude hrať v troch termínoch – v októbri 2023, vo februári/marci 2024 a v apríli 2024. V každom odohrajú družstvá po dva zápasy, spolu je to šesť kôl, počas ktorých sa tímy stretnú každý s každým doma – vonku.

Nasadenie tímov do výkonnostných košov pred žrebom kvalifikácie hádzanárok o postup na ME 2024:

I. kôš: Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko, Švédsko, Španielsko, Čierna Hora, Chorvátsko
II. kôš: Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Poľsko, Česko, Severné Macedónsko, SLOVENSKO, Island
III. kôš: Portugalsko, Ukrajina, Turecko, Taliansko, Faerské ostrovy, Grécko, Litva, Kosovo
IV. kôš: Izrael, Fínsko, Luxembursko, Bosna a Hercegovina, Lotyšsko, Azerbajdžan, Bulharsko

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Aktuality

Vo finálovej sérii už bez Marie Radovičovej

Vo finálovej sérii s Dunajskou Stredou nám nepomôže Marija Radovičová. Čiernohorská kridelníčka sa zranila ešte v našom zápase s Mostom a následne pauzovala so

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.