Prinesie návrat stratených dcér aj návrat na slovenský trón?

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce po dvanástich rokoch spadli zo slovenského trónu, keď vo finálovej sérii nestačili na DAC Dunajská Streda. Funkcionári klubu robia všetko preto, aby sa naň v budúcej sezóne vrátili. Aj preto sa rozhodli angažovať tri hráčky, ktoré už v minulosti michalovský dres obliekali. Už dávnejšie predstavili ako prvú staronovú posilu slovenskú reprezentantku Veroniku Habánkovú, ktorá sa do Michaloviec vracia po štyroch rokoch strávených v maďarskej Kisvárde. V týchto dňoch oznámili aj návrat ďalších dvoch odchovankýň – spojok Marianny Rebičovej a Vladimíry Bajčiovej. Obe sa vracajú do tímu po roku so zlatom a striebrom vo vrecku.

Rebičová sa stala s poľským MKS FunFloor Lublin vicemajsterkou Poľska a k slovenskému titulu s Iuventou a slovinskému s RK Krim Mercator Ľubľana tak pridala cenný kov z tretej krajiny. Ešte viac sa darilo Bajčiovej, ktorá sa so Joni Salernom stala majsterkou Talianska a k piatim slovenským titulom pridala aj taliansky.

Marianna Rebičová túto sezónu pôsobila v poľskom Lubline

 

Vladimíra Bajčiová sa tešila z titulu v Salerne

Druhý návrat s cieľom zahrať si so sestrou

Dvadsaťdeväťročná Marianna Rebičová sa do materského klubu vracia už po druhýkrát. Prvýkrát sa tak stalo pred sezónou 2020/21, kedy sa vrátila po pôsobení v maďarskej Kisvárde a slovinskom RK Krim Mercator Ľubľana, s ktorým si dokonca ako doteraz jediná Michalovčanka zahrala skupinovú fázu Ligy majstrov. „Mojím hlavným dôvodom návratu domov bola rodina. Samozrejme, chcela som skúsiť zahraničie a keby som ho neskúsila, po skončení kariéry by som si to vyčítala. Teraz sa vraciam domov a chcem pomôcť materskému klubu k návratu na slovenský trón,“ poznamenal na margo svojho návratu do Michaloviec Rebičová, ktorá má ešte jeden sen. Rada by si zahrala v prvom tíme so svojou sestrou Julianou. Tá sa v posledných dvoch rokoch tešila so staršími dorastenkami zo slovenského titulu a v závere sezóny už nakukla aj do prvého tímu. „Bolo by to veľmi pekné, keby sme si spolu zahrali. Hlavným cieľom ale je návrat na slovenský trón a takisto by som chcela s tímom opäť zažiť takú cestu, akú zažili dievčatá v pohárovej Európe,“ naráža Rebičová na účasť Michalovčaniek v semifinále EHF Európskeho pohára.

Marianna Rebičová bola jednou z deviatich hráčok, ktoré klub opustili po lanskej sezóne, kedy Iuventa získala tri poháre. Po Maďarsku a Slovinsku si to tentoraz namierila do Poľska, kde sa nakoniec s MKS FunFloor Lublin tešila zo striebornej medaily. „Sezóna bola určite náročná. V úvode prišlo k zmene trénerky, ktorá ma do tímu chcela. Prišiel nový tréner a ten mi našiel nový post, strednú spojku, na ktorej som predtým vôbec nehrala. Nakoniec som sa s tým vysporiadala a myslím si, že v závere sezóny som patrila medzi opory tímu. Získali sme druhé miesto, čo v klube berú ako úspech, takže môžeme byť spokojné,“ uviedla Rebičová k svojej ročnej anabáze v Lubline.

Zberačka titulov sa vracia domov

Už svoj šiesty titul získala v sezóne o štyri roky mladšia stredná spojka Vladimíra Bajčiová. Tá sa v lete vydala na prvé zahraničné dobrodružstvo, keď sa upísala talianskemu Joni Salerno. S ním sa nakoniec tešila zo zisku titulu a k piatim michalovským tak pridala aj prvý taliansky. „Pôsobenie v Taliansku bola pre mňa zaujímavá skúsenosť. Hádzanársky nie sú na najvyššej úrovni a preto som si musela zvykať na iný štýl hádzanej. Jednoduchá sezóna to pre mňa nebola, mala svoje plusy, aj mínusy. Po slovenských tituloch mám aj ten taliansky a vyhrali sme aj Superpohár. Pôsobenie v Salerne hodnotím preto pozitívne. Odnášam si veľa skúsenosti, čo sa týka hádzanej, ako aj osobného života,“ poznamenala Vladimíra Bajčiová, ktorá bola s Iuventou v kontakte už dlhšie. Bolo doteraz tajomstvom, že sa mohla vrátiť už v priebehu sezóny, jej transfer späť sa ale nezrealizoval. „Počas sezóny ma klub oslovil a začali sme komunikovať. Nakoniec sa to nezrealizovalo, ponuka ale trvala aj ďalej. Keď som zhodnotila všetky pre a proti, rozhodla som sa pre návrat domov,“ pokračuje slovenská reprezentantka.

Bajčiová je už štvrtou posilou aktuálneho slovenského vicemajstra, držiteľa Slovenského pohára a semifinalistu EHF Európskeho pohára. „Aj keď som bola preč, výsledky Iuventy som sledovala. Videla som ich postup až do semifinále EHF Európskeho pohára, ako aj finálovú sériu, ktorú podľa mňa rozhodli zranenia hráčok Michaloviec. Dievčatá bojovali, no nestačilo to. Ja verím, že spolu budúci rok vrátime titul Michalovciam,“ uviedla Bajčiová, ktorá k cieľom do nasledujúcej sezóny dodala. „Cieľom je ako hovorím získať opäť slovenský titul a osobne by som bola rada, keby sa nadviazalo na úspech v pohárovej Európe.“

Obzerajú sa ešte po pivotke a spojke

Okrem Bajčiovej a Rebičovej sa do klubu vracia aj ďalšia slovenská reprezentantka Veronika Habánková. S Iuventou sa dohodla aj poľská pravá krídelníčka Emilia Kowaliková. Nové zmluvy podpísali brankárky Iryna Jablonská s Nairou Almeidovou, kapitánka tímu Patrícia Wollingerová a slovenské reprezentantky Martina Popovcová s Alenou Dvorščákovou. Tá sa ale v týchto dňoch podrobila operácii kolena a na palubovky sa vráti až o niekoľko mesiacov. V týchto dňoch novú zmluvu podpísala aj ďalšia opora – Lívia Klučková. V Iuvente sa ešte obzerajú po jednej spojke a pivotke. Naopak, z tímu odchádza slovenská reprezentantka Bibiana Štefaniková. Pravá kridelnička sa dohodla na zmluve s rumunským SCM Gloria Buzau. Okrem nej v tíme končia aj Ukrajinky Jana Borysevyčová a Natália Dmytrenková.

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)

 

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.