Viac času na prípravu, ale bez testu pred Ukrajinou

Kategórie

Hádzanárska reprezentácia žien Slovenska sa zišla v nedeľu v Michalovciach, kde sa pripravuje na vstup do bojov o postup na majstrovstvá Európy v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku (28. 11. – 15. 12. 2024). Súperkami zverenkýň trénera Jorgeho Dueňasa v 2. kvalifikačnej skupine sú hádzanárky Nemecka, Ukrajiny a Izraela. Práve s výberom posledne menovanej krajiny mali začať svoje účinkovanie, ale Európska hádzanárska federácia počas víkendu pre napätú situáciu v Izraeli odložila zápas plánovaný na stredu 11. októbra v Michalovciach na neurčito. Slovenky tak počas aktuálneho asociačného termínu čaká iba jedno vystúpenie – v nedeľu 15. 10. od 17.00 h v poľskom mieste Mielec proti tímu Ukrajiny.

„Výrazne to zasiahlo do nášho programu, keďže sme sa už naplno chystali práve na konfrontáciu s Izraelčankami. Teraz sa musíme preorientovať na Ukrajinky s tým, že síce budeme mať viac času na prípravu, ale zároveň nám bude chýbať zápas, ktorý mal byť pre nás test pred nedeľou,” skonštatoval Dueňas. Španielsky kouč priznal, že nájsť narýchlo náhradné riešenie je náročné. Pokusy o duely s klubovými tímami na Slovensku či v susednom zahraničí nevyšli, keďže ich hráčky dostali v týchto dňoch voľno. Slovenské reprezentantky si však tohtotýždňový tréningový proces predsa len aspoň trochu spestria. „Na štvrtok sme dohodnutí na modelovanom zápase s dorastencami Trebišova,” informoval hlavný kouč žien SR. Vrchol tohto týždeň príde v stretnutí s Ukrajinkami, ktoré sú považované za hlavné konkurentky Sloveniek v boji o postup. Ten si zaistia prvé dva tímy v skupine, ale ešte aj štyri najlepšie družstvá z umiestnených na 3. priečkach v ôsmich kvalifikačných skupinách, pričom v ich prípade sa do úvahy budú brať len výsledky proti prvým dvom v skupine. „Je to pre nás veľmi dôležitý zápas. Začať víťazstvom by bolo skvelé. Urobíme s dievčatami všetko, aby sa nám to podarilo. Proti nám však bude stáť veľmi silný protivník so skúsenými hráčkami,” tvrdí skúsený odborník.

Pre slovenskú ženskú reprezentáciu je toto prvá akcia po jarnom neúspešnom boji s Chorvátskom v play-off o MS 2023. Odvtedy sa káder národného tímu výrazne obmenil. „Chýbajú nám hráčky pre zranenia, ale aj z dôvodu ukončenie hádzanárskych či reprezentačných kariér. Šancu však dostanú mladé hráčky, s ktorými by sme mali počítať do budúcnosti. Budeme to musieť trochu prebudovať,” dodal Jorge Dueňas, ktorý má aktuálne k dispozícii 17-členný káder, ale už nie Vladimíru Bajčiovú, Bibianu Štefanikovú, Viktóriu Oguntoyovú a momentálne ani Barboru Lancz či Simonu Szarkovú. Z pôvodnej nominácie vypadli zo zdravotných dôvodov spojka Natália Némethová a pivotka Viktória Györiová, pozvánku dostala Monika Pénzes.

Nominácia hádzanárok Slovenska na sústredenie v Michalovciach pred zápasom kvalifikácie ME 2024 proti Ukrajine:
brankárky:
Alexandra Ivanicja (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Barbora Hanzalíková (HC Zlín/ČR), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotky: Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Záhreb/Chor.), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)
krídelníčky: Natalia Dmytrenková (JKS Jaroslaw/Poľ.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková, Monika Pénzes (obe HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Veronika Habánková, Dorota Bačenková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

Najbližší program zápasov 2. kvalifikačnej skupiny:
1. kolo:
štvrtok 12. 10.: Nemecko – Ukrajina (Wetzlar)
2. kolo:
nedeľa 15. 10.: Ukrajina – Slovensko (Mielec)

Zdroj: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Aktuality

Slovo o našom pohárovom súperovi

Naším prvým súperom v pohárovej Európe v sezóne 2021/22 je bosniansky vicemajster RK Hadžiči Interlogistic Sarajevo, ktorého nám prisúdil júlový žreb druhého

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.