Jesenného majstra čaká kosovská neznáma

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce sa v závere jesennej časti poriadne rozbehli. V MOL lige vyhrali v desiatich dueloch v rade a dostali sa na prvú priečku v tabuľke, na ktorej začnú nasledujúci kalendárny rok. Zverenky trénera Petra Kostku navyše každým zápasom produkujú lepšiu hádzanú a svoje súperky zdolávajú dominantným spôsobom. Tak tomu bolo aj v stredajšej predohrávke jedenásteho kola, v ktorej zdolali Sokol Písek 35:24, hoci v úvode duelu to na takéto víťazstvo nevyzeralo.

 Michalovčanky môžu dobrý záver jesene ešte vyšperkovať postupom do jarnej časti v pohárovej Európe. V treťom kole EHF Európskeho pohára na nich čaká domáci dvojzápas s kosovským KHF Istogu. Prvý duel sa odohrá v sobotu od 17.30 hod., odvetný, v ktorom budú Zemplínčanky vedené ako hosťujúci tím, od 11.30 hod.

Každý gól si museli vydrieť

Pred posledným kolom MOL ligy boli Michalovčanky v tabuľke bok po boku s obhajcom prvenstva Dunajskou Stredou. Zemplínčanky mali o dva góly lepšie skóre, DAC zase lepší vzájomný zápas, keďže je aj po strede jediným tímom, ktorý Iuventu v sezóne zdolal. V poslednom kole ale prišlo michalovské odlúčenie od súperiek, keďže tie v stredu „iba“ remizovali v Moste 30:30. Zemplínčanky tak budú zimovať na prvom mieste. „Teší ma to, no je iba polovica sezóny a bič plieska až na konci,“ rozhovoril sa tréner Peter Kostka, ktorý sa viac venoval stredajšiemu zápasu s Pískom.

Ten jeho zverenky neodštartovali najlepšie, pretože v polovici polčasu prehrávali 3:6. Potom ale našli kľúč na prekonanie súperiek, ktoré v útočnej fáze vyčkávali na šancu a spoliehali sa na strelecké schopnosti najlepšej kanonierky MOL ligy Ivety Korešovej. V druhom polčase došlo k úplnému prebratiu zápasu do rúk Zemplínčaniek. „Ja osobne som takýto priebeh aj očakával. Písek nehral takmer žiadny protiútok, všetko koncentroval na čisté šance. Niekedy hrali vpredu aj minútu a čakali na svoju šancu. My sme si každý gól museli vydrieť. Našim problémom bolo zahadzovanie čistých gólových príležitostí. V prvom polčase sme zahodili desať šancí. V obrane sme sa až príliš sústredili na Korešovú, otvárali sme post pivota, čo súper využíval. Darovali sme im až príliš pokutových hodov. Druhé dejstvo bolo opakom toho prvého. V obrane sme boli dôslednejší a na unavenú súperovu strelkyňu to platilo. Som strašne rád, že sme v závere tempo vygradovali a dobre sa naladili na absolútny závere jesennej časti,“ pokračuje Peter Kostka.

V zápase sa strelecky okrem Korešovej darilo aj Michalovčanke Martine Popovcovej. Reprezentačná kridelníčka zaznamenali prvých sedem gólov svojho tímu a nakoniec sa zastavila na čísle jedenásť. „Ja osobne som na to nepozerala a ani som s tým nerátala, že strelím toľko gólov. Proste, išlo to takto. Podali sme jeden tímový výkon. Sme všetky rady za víťazstvo. Možno nám všetko nevychádzalo tak, ako sme chceli, ale hlavne v druhom dejstve sme prebrali iniciatívu,“ uviedla Popovcová po desiatom ligovom víťazstve Iuventy v rade. Ani jej osobne nevyhovoval štýl hádzanej, akú od úvodu hral v Michalovciach český tím. „Neradi hráme pomalú hádzanú, skôr chceme hrať hádzanú na rýchle brejky. My sme s tým aj rátali, že hrať budú takto. Nakoniec sme sa dostali aj do prvej, či druhej vlny a určite teší aj vysoké víťazstvo,“ pokračuje k zápasu Martina Popovcová.

Cez víkend kosovská neznáma, cieľom postup do osemfinále

Kým vlani mali Michalovčanky od prvých kôl v EHF Európskom pohári zdatných súperov, tentoraz k ním je žreb priaznivejší. V druhom kole čelili bosnianskej Banja Luke, v treťom budú ich súperky opäť z Balkánu, konkrétne z Kosova. Cestu do jarných bojov európskeho pohára sa im pokúsi zahatať tím KHF Istogu, ktorý po dohode klubov privítajú dvakrát doma. Aj preto je jediným cieľom Iuventy postup do osemfinále. „Osobne mám s kosovskou hádzanou iba jednu skúsenosť z reprezentácie. Dvojzápas pre nás nebude určite ľahký. Nemôžeme si dovoliť nič podceniť. Je pravdou, že o súperkách nemáme veľa informácii, no hráme dvakrát doma a cieľom je postup ďalej,“ zdôrazňuje Martina Popovcová, na ktorej slová nadviazal aj tréner Peter Kostka. „Videl som ich zápasy proti portugalskej Madeire, ktoré mi ukázali typickú balkánsku hádzanú. Bolo tam množstvo emócii, veľa bojovnosti a agresivity. To čakám aj teraz. Kľúčové bude zvládnuť ich emócie. Čo som spozoroval na videu, ide o behavého súpera. Určite nám nič nedajú zadarmo, no hráme dvakrát doma a cieľom je teda postup do ďalšieho kola.“

Ani trénerovi Iuventy pred vzájomným duelom s kosovským tímom veľa hádzaná z tohto štátu nehovorila, ale… „Nemôžeme si zobrať príklad z mužskej reprezentácie, ktorá tam nedávno prehrala. Sami vidíme, že hádzaná v tomto štáte ide dopredu. Nemôžeme to teda podceniť. Ako ale hovorím, je našou povinnosťou postúpiť ďalej,“ dodal na záver Peter Kostka. Pre Michalovčanky to bude druhá konfrontácia s tímom z tohto štátu. Pred deviatimi rokmi zdolali v domácom dvojzápase druhého kola Pohára EHF KHF Kastrioti 44:14 a 31:20.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.