Francúzky po tretíkrát majsterky sveta, Jeřábková najlepšou strelkyňou

Kategórie

Na hádzanárskom svetovom tróne prišlo k výmene, od nedele “kraľujú” hádzanárky Francúzska, ktoré triumfom vo finále 26. majstrovstiev sveta v dánskom Herningu (spoluorganizátormi boli tiež Švédsko a Nórsko, pozn.) zosadili z neho doterajšie vládkyne z Nórska.

Reprezentantky krajiny galského kohúta zavŕšili svoje víťazné ťaženie na šampionáte, keď počas neho zdolali všetkých súperov. Pre Francúzky to bol tretí titul v histórii, na konte majú ešte štyri strieborné kovy z MS. Zverenky trénera Oliviera Krumbholza vyhrali nad Nórkami okrem finále aj v hlavnej fáze a dokonale im odplatili prehru z boja o zlato na MS 2021. „Lietam v oblakoch. Úprimne, ťažko sa o tom hovorí. Je to zásluha celého kolektívu. Nikdy nezabudnem na tento šampionát a tento zápas,” dostala zo seba tesne po záverečnom hvizde len 20-ročná spojka Léna Grandveauová, ktorá potiahla družstvo piatimi finálovými gólmi. Jej výkon pochválila aj spoluhráčka Tamara Horačeková: „V semifinále som to bola ja, teraz zabral niekto iný – teda Léna. Mňa neprekvapila, lebo viem, čoho je schopná. Na tomto našom družstve je úžasné, že sa zapájajú všetci. Je to dôkaz, že francúzsky tím potrebuje každého.”

Úspešné francúzske účinkovanie sa prejavilo aj pri zložení hviezdnej zostavy. Brankárka Laura Glauserová, ľavé krídlo Chloé Valentiniová a ľavá spojka Estelle Nze Minková boli členkami All-Star tímu MS 2023, v ktorom mali zastúpenie štyri krajiny. Patrili doň aj nórska stredná spojka Stine Bredalová Oftedalová, pravá spojka Louise Burgaardová z Dánska a dve Švédky – pravé krídlo Nathalie Hagmanová a pivotka Linn Blohmová. Cenu pre najužitočnejšiu hráčku si odniesla Nórka Henny Ella Reistadová, za najlepšiu mladú hráčku vyhlásili Violu Leuchterovú z Nemecka. Najlepšou strelkyňou so 63 gólmi a najproduktívnejšou hráčkou bola česká opora Markéta Jeřábková, ktorá mala na konte aj 39 asistencií.

26. majstrovstvá sveta v hádzanej žien v Dánsku, Nórsku a Švédsku:

finále:
Francúzsko – Nórsko 31:28 (20:17)

zápas o 3. miesto:
Dánsko – Švédsko 28:27 (18:15)

All-Star tím MS 2023:
brankárka Laura Glauserová (Fr.) – ľavé krídlo Chloé Valentiniová (Fr.), ľavá spojka Estelle Nze Minková (Fr.), stredná spojka Stine Bredalová Oftedalová (Nór.), pravá spojka Louise Burgaardová (Dán.), pravé krídlo Nathalie Hagmanová (Švéd.), pivotka Linn Blohmová (Švéd.)

Najužitočnejšia hráčka: Henny Reistadová (Nór.)
Najlepšia mladá hráčka: Viola Leuchterová (Nem.)
Najlepšia strelkyňa: Markéta Jeřábková (ČR) 63/7 gólov
Najproduktívnejšia hráčka (góly + asistencie): Markéta Jeřábková 102 bodov (63+39)

Konečné poradie MS žien 2023: 1. Francúzsko, 2. Nórsko, 3. Dánsko, 4. Švédsko, 5. Holandsko, 6. Nemecko, 7. Čierna Hora, 8. Česko, 9. Brazília, 10. Maďarsko, 11. Slovinsko, 12. Rumunsko, 13. Španielsko, 14. Chorvátsko, 15. Angola, 16. Poľsko, 17. Japonsko, 18. Senegal, 19. Rakúsko, 20. Argentína, 21. Srbsko, 22. Kórejská republika, 23. Ukrajina, 24. Kamerun, 25. Island, 26. Kongo, 27. Čile, 28. Čína, 29. Paraguaj, 30. Kazachstan, 31. Irán, 32. Grónsko.

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.