Tvrdou obranou eliminovať ofenzívne zbrane súperiek

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce sa môžu stať prvým ženským tímom v rámci Slovenska, ktorý si dvakrát po sebe vybojuje postup medzi štyri najlepšie celky v Európe. Jediný reprezentant košického kraja v európskom pohári totiž postúpil už do štvrťfinále EHF Európskeho pohára a pre zopakovanie lanského historického úspechu mu stojí v ceste už iba jedna prekážka a to holandský Cabooter HandbaL Venlo. Prvý štvrťfinálový duel sa odohrá už túto nedeľu v michalovskej Chemkostav aréne (začiatok o 17.00 hod.).

Slovenský vicemajster prešiel v EP v domácich dvojzápasoch cez ŽRK Borac Banja Luka z Bosny a Hercegoviny (45:18, 36:14), kosovský KHF Istogu (43:18, 47:18) a potom vyradil už klasickým pohárovým systémom doma – vonku slovinský ŽRK Mlinotest Ajdovščina (31:22, 32:26). Aj holandský súper zvládol víťazne všetkých šesť duelov v aktuálnom ročníku EP. Venlo suverénne vyradilo WHC Cair Skopje (Sev. Maced.) 39:26 a 43:18, ŽRK Krivaja (Bosna a Herceg.) 39:19 a 30:15, ako aj ŽRK Bjelovar (Chorv.) 29:21 a 36:27. Bjelovar v 3. kole prešiel cez Slovan Duslo Šaľa. Odveta sa bude hrať na budúci týždeň v sobotu 16. marca od 19.00 h vo Venle. Úspešnejší tím zo slovensko-holandskej konfrontácie bude v apríli (20./21. – 27./28. 4.) bojovať o finále proti postupujúcemu z dvojice Sport Benfica Lisabon (Portug.) – Armada Praxis Yalikavaspor (Tur.). „Určite je pre nás výzva ísť ďalej. Ide o mladý tím, ktorý dosť veľa behá. Čo sme videli na videách, majú aj kvalitné spojky. Je to holandská hádzaná, no treba si uvedomiť aj to, že všetky ich reprezentantky sú legionárky. Venlo má mladý, no veľmi bojovný tím,“ uviedla k štvrťfinálovému súperovi kridelníčka MŠK Iuventa Michalovce Martina Popovcová. Pre slovenskú reprezentantku je obrovským lákadlom minimálne zopakovať semifinálovú cestu z minulej sezóny. „Ako som už povedala, je to pre nás všetky obrovská výzva. Chceme to minimálne obhájiť. Teraz máme ešte lepší tím ako minulý rok a ja verím, že by sme mohli ísť ďalej. Určite si proti Venlu veríme a ja dúfam, že to v nedeľu dopadne v náš prospech,“ pokračuje Martina Popovcová.

Pre Zemplínčanky to bude tretia konfrontácia s holandským tímom. Obe doterajšie zvládli a podľa trénera Petra Kostku sa môžu tešiť aj teraz. Keby mal k dispozícii aj zranené Mariannu Paľovú s Emiliou Kowalikovou, dokonca by videl šance svojho tímu ako väčšie. „Keby som mal kompletný káder, tak by som to videl na 55 ku 45, teraz to vidím päťdesiat na päťdesiat. Paľová s Kowalikovou sú hráčkami zo základnej zostavy a sú pre nás kľúčové,“ komentuje Kostka šance oboch tímov na postup do semifinále. „V tomto štvrťfinále sa stretnú tímy s rozdielnym štýlom hádzanej. Nás charakterizuje vyšší vekový priemer, s čím je spojená aj skúsenosť, lepšia silová pripravenosť a tým pádom aj lepšia defenzíva. Venlo ma mladý tím vystužený o štyri kvalitné hráčky. Na rozdiel od nás ich charakterizuje tempo rýchla hádzaná. Hrajú to na sedemdesiat útokov a viac, takmer všetko riešia cez protiútok. Naším cieľom musí byť hrať na menej útokov a hlavne sa nezblázniť. Musíme hrať takticky. Keď im zoberieme tempo, bude to naša výhoda. Tvrdou hádzanou im musíme zobrať ich ofenzívne zbrane. Dvojzápas má 120 minút a podľa mňa sa určite nerozhodne v nedeľu u nás,“ dodal Peter Kostka.

Európsky pohár žien 2023/2024 – štvrťfinále – prvý zápas (odveta 16. 3. 2024 o 19.OO hod.):
nedeľa 10. 3.: 17.00 hod. MŠK Iuventa Michalovce (SR) – Cabooter HandbaL Venlo (Hol.), rozhodujú: Ioannis Fotakidis a Charalampos Kinatzidis z Grécka

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Dorastenky

Dorastenky na druhom a treťom mieste

Naše dorastenecké tímy sú aj po víkende na medailových pozíciách. Starším dorastenkám patrí naďalej druhé miesto, keď po sobotňajšom víťazstve

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.