Túžba po európskom finále. Iuvente stojí v ceste favorizovaná Benfica Lisabon

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce už druhý rok po sebe prepisujú históriu klubu. Po druhýkrát v rade sa dostali medzi štyroch najlepších v európskom pohári. Vlani im cestu do finále EHF Európskeho pohára zahatala turecká Antalya, tentoraz im stojí v ceste aktuálny líder portugalskej ligy Benfica Lisabon. Prvý duel sa medzi lídrom portugalskej ligy a víťazom nadnárodnej MOL ligy sa odohrá v nedeľu od 17.00 hod. v michalovskej Chemkostav aréne.

Michalovčankám vlani unikol postup do finále o jediný gól. O ten bola šťastnejšia turecká Antalya, neskorší víťaz celého pohára. Zaujímavosťou je, že turecký tím vlani natrafil aj na Benficu. Tú vyradil v osemfinále a taktiež rozhodol jediný gól. Po remíze 35:35 v Turecku vyhrala Antalya v hlavnom meste Portugalska 33:32. Tentoraz sa Benfica dostala o dve kolá vyššie a chce ísť aj do finále. „Náš cieľ bol hrať Európu aj na jar, my sme opäť v semifinále. Vyrovnali sme historický úspech klubu, teraz ho chceme prekročiť. Chceme si splniť sen, chceme sa dostať do finále európskeho pohára. Nebude to rozhodne ľahké, favoritom je Benfica,“ uviedol tréner Michalovčaniek Peter Kostka, ktorý nedávno predĺžil s Iuventou zmluvu o ďalšie dva roky. Paradoxne, rola nie favorita môže Michalovčankám podľa Kostku vyhovovať. „Sme veľmi motivovaní. Vlani nám finále ušlo o jediný gól, teraz sa tam chceme dostať. Urobíme preto maximum,“ pokračuje Peter Kostka.

Lídrom nestárnuca Borščenková

Benfica Lisabon v tejto sezóne tiež prepisuje svoju históriu. Ligu vedie s trojbodovým náskokom pred stabilným účastníkom európskych pohárov Madeirou a na druhý pokus sa dostali jej hráčky aj medzi štyri najlepšie v európskom pohári. Prím v tíme hrá stredná spojka Sequeira a je tam aj nebezpečná Viktoria Borščenková. Tridsaťosemročná Ukrajinka sa preslávila hlavne v drese ruského Rostova, kde hrala na ľavom krídle. Tréner Benfici Joao Florencia, ktorý má okrem nej k dispozícii ďalších sedem legionárok (štyri Brazílčanky, jednu Chorvátku, Španielku a Angolčanku), ju ale využíva viac na krajnej spojke. Práve Borščenková je so 44 gólmi najlepšou strelkyňou Benfici v pohári. „Benfica má široký káder atletických hráčok. Majú tam mladé dievčatá, ale aj skúsené. Sú nám teda dosť podobní. Benfica dáva dosť veľa gólov, je to teda útočne ladené družstvo. Hrajú obranu 0-6, no dosť to otvárajú. Dokážu to ale meniť aj na 1-5. Ich tréner má k dispozícii viacero zaujímavých individualít. Nie je to tím, ktorý padá na štyroch, či piatich hráčkach,“ zdôraznil Peter Kostka a následne k semifinálovému súperovi dodal. „Videl som ich zápas s kvalitnou Madeirou, ktorý ukázal ich kvality. Benfica hrala vynikajúco. Karty si rozdané tak, že ony sú favoritkami. Čo som ale videl, robí im problém agresívna obrana. Práve takou sa musíme prezentovať. Naša obrana musí byť totožná, ako vo štvrťfinále proti Venlu. My sa na zápasy s Benficou veľmi tešíme. Necháme tam všetko.“ My dodajme, že odvetný súboj sa bude hrať v nedeľu 28. apríla na portugalskej pôde.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

MOL Liga

Spoločná MOL liga pokračuje

Radostná správa prišla v stredu z Hodonína, kde sa uskutočnila porada klubov MOL ligy žien a predstaviteľov oboch národných zväzov.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.