V sobotu vyvrcholí MOL liga v Michalovciach zápasom Iuventy s Mostom

Kategórie

Osud to zariadil najlepšie ako mohol. V sobotu prvého mája vyvrcholí devätnásty ročník slovensko-českej súťaže hádzanárok MOL ligy. Jeho posledný duel sa odohrá v michalovskej Chemkostav aréne a pôjde rovno o súboj o jeho víťaza. MŠK Iuventa Michalovce privíta lídra súťaže DHK Baník Most. Už teraz je jasné, že v sobotu sa budú v Michalovciach odovzdávať medaily za prvé a druhé miesto. Bude to aj za prítomnosti divákov?

Michalovčanky, ktoré doteraz MOL ligu vyhrali deväťkrát, vyrovnali bodové konto Mostu počas víkendu, keď presvedčivo zvládli dvojzápas v Zlíne a Písku. Na Morave zvíťazili 38:22, na severe Čiech ešte výraznejšie 44:25. „Som veľmi rád, že sme potvrdili rolu favorita a domov priniesli štyri body,“ rozhovoril sa tréner Iuventy Jan Beňadik. „Až na úvod v Písku, ktorý sme prehrali 1:5, sme mali oba zápasy pod kontrolou. Spokojný som tak s vysokými výhrami, ako aj s faktom, že sa pomaly začínajú strelecky chytať viaceré hráčky, od ktorých sa to očakáva,“ pokračuje tréner a súčasne aj športový riaditeľ Iuventy Jan Beňadik.

Víkendovými víťazstvami dorovnali Zemplínčanky bodové kontu Mostu. Obaja súperi majú na svojom konte aktuálne 38 bodov, Most ešte vo štvrtok čaká zápas v Olomouci. Ten rozhodne, či Michalovčanky na svoje desiate víťazstvo v nadnárodnej súťaži budú potrebovať akékoľvek víťazstvo, alebo budú musieť vyhrať o viac ako päť gólov, keďže na Veľkonočnú nedeľu v Moste prehrali 23:28. „O nejakom naplánovaní vrcholu súťaže na koniec by som nehovoril. Priniesla to dnešná doba, keďže náš vzájomný súboj bol už dvakrát presunutý. Na druhej strane, vždy je dobré pre samotnú súťaž, keď sa o niečo hrá až do konca. Je to lepšie, ako keby bolo všetko vyriešené už päť, či šesť kôl pred koncom. Osobne som zažil aj takúto situáciu a táto je rozhodne dramatickejšia a lepšia. Už len fakt, že hráme proti Mostu musí byť pre dievčatá motivujúci. O to viac bude mať zápas náboj tým, že pôjde o celkového víťaza súťaže,“ podotýka Beňadik.

Aktuálne sledujeme uvoľňovanie viacerých opatrení súvisiacich s koronavírusom. Hovorí sa aj o vpustený divákov na tribúnu. Môžeme teda čakať, že interligový šláger uvidia aj diváci naživo? „Ja nemám teraz o tom žiadne informácie,“ reaguje Beňadik a hneď na to dodáva. „Pracujeme s oboma alternatívami. Iba v médiách som čítal o kontakte futbalového a hokejového zväzu s príslušnými orgánmi. Predpokladám, že keď to uvoľnia pri nich, to isté sa bude týkať aj nás. Ako hovorím, pracujeme s alternatívou, že to bude bez divákov, tak ako celú sezónu, ale aj s tou, že budeme môcť určitý počet fanúšikov privítať aj v aréne. Keď sa tak stane, musíme o tom rýchlo vedieť, aby sme sa tomu mohli prispôsobiť.“      

Iuventa o desiaty, Most o tretí titul

To, že sa oba tímy bijú o víťazstvo v nadnárodnej súťaži náhoda rozhodne nie je. Obaja patria vo svojich krajinách k najužšej špičke a svoju kvalitu prejavujú aj v MOL lige. Tá od sezóny 2011/12 nepoznala iného víťaza ako Michalovčanky alebo Most. Ten triumfoval v sezóne 2012/13 a pod vedením bývalého trénera Iuventy Petra Dávida aj v sezóne 2017/18. Tím zo severu Čiech mal blízko k víťazstvu aj vo vlaňajšej sezóne, keď neohrozene viedol tabuľku, súťaž ale stopol bez určenia víťaza koronavírus. Michalovčanky dominovali v súťaži najskôr v rokoch 2005 až 2007. Ďalšie tituly pridali v rokoch 2009, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2019. V sobotu teda zabojujú už o desiaty titul v nadnárodnej súťaži.

Zdroj: Noviny Zemplína (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.