Svetový šampionát po 26 rokoch aj so Slovenskom, Iuventa v sedemčlennom zastúpení

Kategórie

Končí sa 26-ročný pôst hádzanárok Slovenska na majstrovstvách sveta. Už v stredu 1. decembra sa začne v poradí 25. svetový šampionát, ktorý sa do 19. decembra 2021 uskutoční v štyroch španielskych dejiskách: Granollers, Torrevieja, Llíria a Castellón de la Plana. Finálový víkend bude hostiť Granollers. Krajina na Pyrenejskom ostrove privíta ženskú svetovú elitu premiérovo a takisto prvýkrát budú mať MS až 32 účastníkov namiesto doterajších 24.

Doteraz posledná a jediná účasť Sloveniek sa datuje do roku 1995, keď na MS v Rakúsku a Maďarsku obsadili 12. miesto. Zaujímavosťou je, že vtedy a ani teraz sa neprebojovali cez kvalifikáciu. Pred 26 rokmi sa na šampionát dostali priamo vďaka účasti na ME 1994 a teraz ich tam posunula voľná karta od Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF), keď v kvalifikácii prešli cez I. fázu triumfom na turnaji v Luxemburgu v konkurencii Ukrajiny, Luxemburska a Izraela. Následne však zverenky trénera Pavla Streichera stroskotali v II. fáze (play-off) na Srbkách (19:26 v Šali a 25:37 v Belehrade).

Slovenky zaradil žreb MS žien 2021 do základnej E-skupiny v Llírii, kde sa postupne stretnú s Maďarkami (štvrtok 2. 12. o 20.30 h), Nemkami (sobota 4. 12. o 18.00 h) a Češkami (pondelok 6. 12. o 18.00 h). Vzhľadom k hraciemu systému, keď z každej skupiny idú ďalej tri družstvá, tak naším cieľom je, aby sme sa dostali medzi trojicu postupujúcich a zahrali si hlavnú fázu šampionátu. Nie je ťažké uhádnuť, že o všetkom pravdepodobne rozhodne náš duel s Českom. Ak by aj Češky získali nejaké body a my nie, tak sa bude počítať náš vzájomný duel. To však neznamená, že proti Maďarsku a Nemecku nastúpime s tým, že sme im prišli body len odovzdať,“ povedal hlavný kouč SR Pavol Streicher a pokračoval: Našich súperov už dlhodobo analyzujeme prostredníctvom videozáznamov. Niektoré veci o nich už máme pripravené, zostrihané a ďalšie aktuálne pribudnú priamo v dejisku. V otázke skautingu sme urobili veľa práce. Pri mojom nástupe do funkcie sme si dali za cieľ najmä znížiť výkonnostný odstup od družstiev žrebovaných z prvých dvoch košov. Už sme schopní sa im vyrovnávať.“

Účasť na vrcholnom podujatí by mohla byť impulzom pre celú slovenskú ženskú hádzanú. To bude závisieť od toho, ako sa budeme v Španielsku prezentovať. Teraz budeme viac na očiach, takže bude dôležité, aké emócie budú pri našich zápasoch, či dokážeme nadchnúť deti pre hádzanú. Práve toto je totiž často stimulom pre mládež, aby sa venovala športu,“ odvetil Streicher na otázku v rozhovore pre Rádio Slovensko. Slovenky naposledy štartovali na vrcholnom fóre pred siedmimi rokmi na ME 2014 v Chorvátsku a Maďarsku (12. priečka). Zo súčasného kádra to pod vedením kouča Dušana Poloza zažili len Simona Szarková a Réka Bíziková. Pre hráčky je to vzpruha, že to môžu zažiť na vlastnej koži. Skúsenejšie dlho čakali na účasť na vrcholnom podujatí a napokon sa im to splnilo. Pre mladé je to motivácia do ďalšej práce, aby si to nabudúce vybojovali na ihrisku a nie iba vďaka voľnej karte,“ tvrdí Streicher.

Dianie na svetovom šampionáte odštartuje v stredu 1. 12. večer v meste Torrevieja duelom H-skupiny v podaní domácej reprezentácie. Úradujúce vicemajsterky sveta zo Španielska si zmerajú sily s Argentínčankami. Základná fáza šampionátu, v ktorej sa stretnú tímy každý s každým, potrvá do 7. decembra. Takisto ako pred dvoma rokmi sa nebude pokračovať hneď vyraďovacou fázou. Prvé tri tímy z každej skupiny postúpia do hlavnej fázy, zostávajúce družstvá budú hrať o Prezidentským pohár v dvoch skupinách a potom v dueloch o konečné umiestnenia. Semifinálové duely sú na programe 17. decembra. Turnaj vyvrcholí v nedeľu 19. decembra súbojmi o bronz a zlato.

Tradične sú hlavnými adeptmi na medailové pozície predovšetkým reprezentácie európskych krajín, ktorých sa v Španielsku predstaví až osemnásť. Krajiny zo starého kontinentu pustili z rúk víťaznú trofej zatiaľ iba dvakrát v histórii, v roku 1995 sa radovali Kórejčanky a v roku 2013 Brazílčanky. Ako je už v ostatných rokoch na vrcholných podujatiach tradíciou, k najväčším favoritom patria úradujúci majster Európy Nórsko, Rusko či aktuálny olympijský víťaz Francúzsko. Majsterky sveta si automaticky zaistia účasť na svetovom šampionáte 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku. Pred dvoma rokmi na MS v Japonsku získalo prvýkrát titul Holandsko, keď vo finálovom zápase zdolalo Španielsko 30:29. Bronz si vybojovali Rusky vďaka víťazstvu nad Nórkami (33:28).

Nominácia hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska na majstrovstvá sveta v Španielsku:
brankárky: Adriana Medveďová (MGA Fivers Viedeň/Rak.), Alexandra Ivanicja (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Viktória Oguntoyová (HC DAC Dunajská Streda)
pivotky: Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová (obe MŠK Iuventa Michalovce)
krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Simona Szarková (Siófok KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Marianna Rebičová, Vladimíra Bajčiová, Adriána Holejová (všetky MŠK Iuventa Michalovce), Anette Emma Hudáková, Boglárka Bízik, Natália Némethová (všetky HC DAC Dunajská Streda)

Zloženie základných skupín na XXV. MS v hádzanej žien v Španielsku (1. – 19. 12. 2021):
A-skupina (Granollers): Francúzsko, Čierna Hora, Angola, Slovinsko
B-skupina (Llíria): Ruská hádzanárska federácia, Srbsko, Kamerun, Poľsko
C-skupina (Castellón de la Plana): Nórsko, Rumunsko, Kazachstan, Irán
D-skupina (Torrevieja): Holandsko, Švédsko, Portoriko, Uzbekistan
E-skupina (Llíria): Nemecko, Maďarsko, Česko, Slovensko
F-skupina (Granollers): Dánsko, Kórejská republika, Tunisko, Kongo
G-skupina (Castellón de la Plana): Chorvátsko, Japonsko, Brazília, Paraguaj
H-skupina (Torrevieja): Španielsko, Rakúsko, Argentína, Čína

Program základnej E-skupiny:
štvrtok 2. decembra: 18.00 h Nemecko – Česko, 20.30 h Maďarsko – Slovensko
sobota 4. decembra: 18.00 h Slovensko – Nemecko, 20.30 h Maďarsko – Česko
pondelok 6. decembra: 18.00 h Česko – Slovensko, 20.30 h Nemecko – Maďarsko

Program 25. MS žien:
1. 12. – 7. 12. – zápasy v základných skupinách
8. – 13. 12. – zápasy v skupinách hlavnej fázy a v skupinách o 25. – 32. miesto (Prezidentský pohár)
14. – 15. 12. – štvrťfinále, zápasy o konečné umiestnenie na 25. – 32. mieste (Prezidentský pohár)
17. 12. – semifinále
18. 12. – voľný deň
19. 12. – finále a zápas o 3. miesto

Konečné poradie MS žien 2019: 1. Holandsko, 2. Španielsko, 3. Rusko, 4. Nórsko, 5. Čierna Hora, 6. Srbsko, 7. Švédsko, 8. Nemecko, 9. Dánsko, 10. Japonsko, 11. Kórejská republika, 12. Rumunsko, 13. Francúzsko, 14. Maďarsko, 15. Angola, 16. Argentína, 17. Brazília, 18. Senegal, 19. Slovinsko, 20. DR Kongo, 21. Kuba, 22. Kazachstan, 23. Čína, 24. Austrália.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: RFEBM / J. L. Recio

Viac na preskúmanie

Aktuality

Rebičovej šesť gólov, Habánkovej dva

Počas týždňa sa darilo našim budúcim posilám. Strelecky vynikli tak Marianna Rebičová, ako aj Veronika Habánková. Rebičová zaznamenala v šlágri prvého

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.