Slovenky v prvej fáze o MS proti Lotyšsku

Kategórie

Súperkami hádzanárok Slovenska v boji o postup na 28. majstrovstvá sveta v Dánsku, Nórsku a Švédsku (budú v novembri/decembri 2023) budú v I. kvalifikačnej fáze hráčky Lotyšska. Rozhodol o tom stredajší predpoludňajší žreb vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie, ktorý určil deväť dvojíc z tímov nekvalifikovaných na EHF EURO 2022.

Slovenky figurovali medzi deviatkou nasadených tímov do I. koša spolu s družstvami Rakúska, Islandu, Turecka, Ukrajiny, Faerských ostrovov, Portugalska, Grécka a Talianska. Za súpera mohli okrem Lotyšska dostať aj ďalšie družstvá nachádzajúce sa v II. koši: Kosovo, Izrael, Fínsko, Luxembursko, Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Veľká Británia. Zverenky trénera Jorgeho Dueňasa začnú dvojzápas doma. Prvé stretnutia sa budú hrať 2. – 3. novembra, odvety hneď počas víkendu 5. – 6. 11. 2022. Víťazi postúpia do II. fázy, ktorú vyžrebujú počas finálového víkendu na ženských ME 2022 v slovinskej Ľubľane (sobota 19. 11.). „Keďže musíme hrať prvú fázu a v nej sme boli medzi nasadenými, tak musím na rovinu povedať, že sme sa vôbec nezamýšľali, že koho by sme chceli či nechceli dostať. Netreba riešiť, aký súper nám pripadol, ale keď sa chceme priblížiť k európskej špičke, tak potrebujeme jednoznačne prejsť do II. fázy,“ uviedol pre slovakhandball.sk Peter Pčola, asistent reprezentačného trénera SR Jorgeho Dueňasa.

Lotyšsko v predchádzajúcej kvalifikácii ME 2022 neuspelo už v I. fáze, v ktorej v B-skupine obsadilo v konkurencii Grécka, Bosny a Hercegoviny a Talianska posledné 4. miesto bez zisku bodu. Istú účasť na majstrovstvách sveta majú istú Dánsko, Švédsko (organizátori), Nórsko (obhajca a zároveň organizátor). Z 32 účastníckych miest je 13 určených pre Európu s výnimkou už spomenutej severskej trojice organizátorov. Tri získajú tri najlepšie umiestnené tímy na tohtoročnom európskom šampionáte v Slovinsku, Severskom Macedónsku a Čiernej Hore. O držiteľoch zostávajúcich desiatich miesteniek sa rozhodne v II. fáze kvalifikácie, do ktorej sa zapojí desať zostávajúcich účastníkov ME 2022 (z trinástky: Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Macedónsko, Čierna Hora, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko ešte ubudnú tri priamo kvalifikované) a navyše Česko na základe aktuálneho postavenia v renkingu národných tímov. K nim treba pridať ešte deväť postupujúcich z I. fázy.

Vyžrebované dvojice I. fázy kvalifikácie o postup na MS 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku (prvé zápasy 2./3. novembra – odvety 5./6. 11. 2022):
Azerbajdžan – Portugalsko
Faerské ostrovy – Kosovo
Slovensko – Lotyšsko
Island – Izrael
Grécko – Bosna a Hercegovina
Ukrajina – Luxembursko
Bulharsko – Taliansko
Rakúsko – Fínsko
Veľká Británia – Turecko

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Ženy

V príprave opäť aj s domácim turnajom

Naše ženské družstvo hneď skraja júla odštartuje prípravu na novú sezónu. V nej máme doteraz naplánovaných jedenásť zápasov. Predstavíme sa aj

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.