Proti neznámemu súperovi o čo najvyššie víťazstvo

Kategórie

Kontinentálna špička v hádzanej žien finišuje s prípravou na nadchádzajúce majstrovstvá Európy v Slovinsku, Severnom Macedónsku a Čiernej Hore, slovenské reprezentantky majú pred sebou výzvu v podobe I. fázy kvalifikácie o postup na svetový šampionát 2023 v Dánsko, Nórsku a Švédsku. Júnový žreb im do cesty postavil prijateľného, ale zároveň neznámeho súpera. V dvojzápase si počas tohto týždňa zmerajú sily s hráčkami Lotyšska. Prvé stretnutie je na programe v stredu 2. novembra od 19.00 h v Mestskej športovej hale v Šali (priamy prenos na Sport2 TV), odveta sa bude hrať v nedeľu od 14.10 h v meste Valmiera. V kádri je aj naša hráčka Bibiana Štefaniková.

„Lotyšky sme videli v ich predchádzajúcich dueloch, ale teraz majú v kádri iné hráčky. Až na pár skúsenejších je to veľmi mladý tím. My sa zameriame na náš výkon. Potrebujeme hrať koncentrovane celých 60 minút, aby sme si utvorili dobrý náskok pred odvetou,“ povedal španielsky hlavný kouč žien SR Jorge Dueňas, ktorému z kádra počas zrazu vypadla pivotka Nikoleta Trúnková. „Je to pre nás dôležitá hráčka. Nechceme z jej absencie robiť vedu, potrebujeme zabrať ako tím a tie hráčky, ktoré dostanú šancu, ju musia nahradiť.“

Pre slovenské hádzanárky budú lotyšské reprezentantky takpovediac neznámou. „Hoci máme záznamy z ich dvoch posledných stretnutí, ale keď sme videli nomináciu, tak v nej boli len tri hráčky z týchto duelov. Ostatné nemajú na konte štarty za národný tím, takže sa dá povedať, že sa proti nám predstaví nové a mladé družstvo. Nikoho nechceme podceniť. My sa však musíme sústrediť predovšetkým na vlastný výkon s kvalitnou obranou, bez zbytočných technických chýb a koncentráciou počas celého súboja. Samozrejme, hráme doma, a preto chceme odísť do Lotyšska s čo najväčším náskokom v náš prospech. Neberieme to ako povinnú jazdu, musíme si uvedomiť, kde sa nachádzame. Budem však rád, keď ukážeme, že patríme vyššie,“ uviedol asistent trénera Peter Pčola.

Slovenky sú spolu v príprave od minulého týždňa, dvakrát sa otestovali s účastníkom blížiacich sa ME, keď v Podgorici podľahli Čiernej Hore 20:37 a 24:33. Dobrú streleckú formu ukázala Barbora Lancz, na jej góly sa bude družstvo spoliehať aj v stredu: „Začíname doma, chceli by sme vyhrať čo najvyšším rozdielom. Dáme do toho sto percent, aby sa nám to podarilo,“ poznamenala ľavoruká spojka.

Istú účasť na majstrovstvách sveta majú istú Dánsko, Švédsko (organizátori), Nórsko (obhajca a zároveň organizátor). Postupové miesta získajú tri najlepšie umiestnené tímy na tohtoročnom európskom šampionáte v Slovinsku, Severskom Macedónsku a Čiernej Hore. O držiteľoch zostávajúcich desiatich miesteniek sa rozhodne v II. fáze kvalifikácie, do ktorej sa zapojí desať zostávajúcich účastníkov ME 2022 (z trinástky: Chorvátsko, Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Macedónsko, Čierna Hora, Holandsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko ešte ubudnú tri priamo kvalifikované) a navyše Česko na základe aktuálneho postavenia v renkingu národných tímov. K nim treba pridať ešte deväť postupujúcich z I. fázy. Zaujímavosťou I. fázy kvalifikácie je, že z 9 dvojíc len tri (SR – Lotyšsko, Bulharsko – Taliansko a Rakúsko – Fínsko) si zmerajú sily doma – vonku. V ostatných konfrontáciách sa oba zápasy uskutočnia na jednom mieste.

Dvojice I. fázy kvalifikácie žien o postup na MS 2023 v Dánsku, Nórsku a Švédsku (kvalifikačné zápasy sa hrajú 1. – 6. novembra 2022):
Azerbajdžan – Portugalsko
Faerské ostrovy – Kosovo
Slovensko – Lotyšsko
Island – Izrael
Grécko – Bosna a Hercegovina
Ukrajina – Luxembursko
Bulharsko – Taliansko
Rakúsko – Fínsko
Veľká Británia – Turecko

Program SR – prvý zápas:
ŠAĽA
streda 2. novembra: 19.00 h: Slovensko – Lotyšsko, rozhodujú Jakovljevičová a Sandová Kovačevičová zo Srbska
odveta:
VALMIERA
nedeľa 6. novembra: 14.10 h Lotyšsko – Slovensko

Nominácia hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska na dvojzápas I. fázy kvalifikácie MS 2023 proti Lotyšsku (2. a 6. 11. 2022):
brankárky: Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maď.), Soňa Furgaláková, Viktória Voržáčková (obe HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotka: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)
krídelníčky: Bibiana Štefaniková (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková, Monika Pénzes (obe HC DAC Dunajská Streda), Lenka Ratvajská (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Vladimíra Bajčiová (Jomi PDO Salerno ASD/Tal.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Veronika Habánková (Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Natália Némethová (HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Ženy

Sedemgólová prehra v Antalyi

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce prehrali v prvom semifinálovom zápase EHF Európskeho pohára na pôde tureckého Antalya Konyaalti BSK o sedem gólov 24:31.

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.