Historickému úspechu predchádzala prvopolčasová dráma

Kategórie

Európske dobrodružstvo hádzanárok MŠK Iuventa Michalovce pokračuje aj naďalej a môže skončiť aj historickým úspechom pre slovenskú hádzanú. Zverenky trénera Petra Kostku síce vystrašili v prvom polčase odvetného duelu štvrťfinále EHF Európskeho pohára v poľskom Jaroslawe svojich priaznivcov, no nakoniec veľký dvanásťgólový náskok z prvého duelu uhájili a stali sa tretím slovenským tímom, ktorý postúpil v európskom pohári medzi štyroch najlepších. Stačila im k tomu aj prehra 25:29, keď po prvom polčase prehrávali osemgólovým rozdielom 8:16.

Aj keď Iuvente zrejme nevyjde obhajoba titulu v MOL lige a môže sa stať, že jej unikne po tretíkrát v histórii česko-slovenskej súťaže aj medaila, na európskej scéne ale jej hráčky dosiahli úspech, aký nedosiahol pred nimi nikto. Doterajším stropom Michalovčaniek bolo osemfinále, vyradením dvoch poľských súperov (pred Jaroslawom vyradili KPR Gminy Kobierzyce) prepísali históriu klubu a môžu aj slovenskej hádzanej. To sa im podarí, keď preniknú do finále, keďže tam ešte žiaden tím za samostatného Slovenska nebol. Semifinále Pohára EHF si v roku 2000 zahrali hráčky HK Slovan Duslo Šaľa, o osem rokov boli v semifinále Challenge Cupu (dnes práve EHF Európsky pohár) aj hráčky ŠKP Bratislava. Semifinálový súper Michalovčaniek vzíde z dvojice tureckých tímov Antalya Konyaalti BSK a Izmir BSB SK. Kvôli zemetraseniu v tejto krajine boli zápasy presunuté na prvého a piateho marca. Semifinálové duely by sa mali hrať v termínoch 18.-19. marec a 25.-26. marec. Michalovčanky by mali podľa pôvodného vyžrebovania začať sériu u súpera.

Rozhodol úvod druhého polčasu

Michalovčanky vyhrali v prvom zápase o dvanásť gólov 37:25 a do Poľska tak cestovali s vedomím, že tento náskok by im mal stačiť na postup. Napokon sa ukázalo, že ani nemusel. Úvod zápasu totiž mali doslova hrozný. V ôsmej minúte prehrávali 1:9 a Eurobud JKS mal nakročené k tomu, aby dvanásťgólové manko zmazal dokonca ešte v prvom polčase. Zemplínčanky sa ale otrepali a v sedemnástej minúte už bolo iba 7:10. Záver prvého polčasu ale vyšiel lepšie Poľkám, ktoré opäť získali osemgólový náskok (16:8). Chlieb sa lámal v úvode druhého dejstva. Iuventa dosiahla šesťgólovú šnúru a bolo de facto rozhodnuté. Jaroslaw síce vyhral 29:25, tento náskok mu ale zďaleka nestačil a svoju prvú účasť v európskom pohári družobné mesto Michaloviec premenilo „iba“ na štvrťfinále. „Náš úvod bol ako zo zlého sna,“ rozhovoril sa tréner Michalovčaniek Peter Kostka, ktorý už v stredu po ligovom zápase s Olomoucom hovoril o tom, že poľský tím určite dá všetku energiu do úvodu. Tak sa aj stalo. „Vedeli sme, že to risknú a že na nás vybehnú. Vedeli sme, že Jaroslaw pôjde do maximálneho rizika a investuje všetku energiu do úvodu. To sa aj stalo. Bolo 1:9 a diváci boli nie siedmym, ale dokonca ôsmym hráčom poľského tímu. Vtedy tam bola hustá atmosféra. Som rád, že sa môj tím nezložil a že sa ukázala jeho vnútorná sila. Cez polčas to smrdelo prúserom, nakoniec sme sa ale zdvihli a dotiahli to do postupového konca,“ pokračuje tréner Michalovčaniek.

Priebeh prvého polčasu pripomínal duel spred týždňa v Michalovciach. Tentoraz boli ale tímom, ktorý sa nedokázal chytiť práve Zemplínčanky. V obrane robili rad chýb, nechytili sa brankárky, v útoku hrali staticky, čo súper, ktorému spadlo do brány v prvom dejstve asi skoro všetko, využil na stiahnutie manka. Šesť gólov na začiatku druhého polčasu ale Michalovčanky definitívne upokojilo. „Nám v prvom polčase nevychádzalo skoro nič. Bránili sme staticky, otvárali sme priestory, nechytila sa brána, čím sme sa nedostávali do protiútokov. Presne to, čo som hovoril pred zápasom, sa aj splnilo. Začala pracovať hlava, Ako som ale už spomenul, som šťastný, že v druhom polčase sa ukázala vnútorná sila nášho tímu. Ten zvládol v druhom kole náročné sedmičky proti švajčiarskemu Winterthuru, potom vyradil aj favorizované švédske Lugi Dam a poradil si aj s dvoma ťažkými poľskými tímami. Sme v semifinále európskeho pohára a to nám už nikto nevezme,“ hrdo poznamenáva Peter Kostka.

Ten cez polčasovú prestávku, kedy jeho zverenky prehrávali o osem gólov, hlas nezvyšoval. „Nebolo to potrebné. Skôr som chcel pri hráčkach vyvolať pozitívnu energiu. Keby som na nich kričal, mohlo by to mať aj opačný efekt. Každý si totiž uvedomoval, kde sme a čo môžeme dosiahnúť. Vedeli sme, že keď budeme iným spôsobom riešiť ich útočný koncept, prídu zisky lôpt a naše kontry. Presne to sa aj stalo,“ vracia sa ešte k zápasu michalovský tréner. Ten sa v závere poďakoval aj fanúšikom, ktorí merali cestu do Jaroslawu. „V druhom polčase boli našim hnacím motorom. Sme radi, že tu prišli a že sme sa s nimi mohli podeliť o historický úspech klubu,“ dodal Peter Kostka. My dodajme, že Michalovčanky budú v hre aj túto sobotu, kedy o 18.30 hod. privítajú lídra MOL ligy HK Slovan Duslo Šaľa.

Viac na preskúmanie

Galéria

Päť víťazstiev žiačok nad Košicami

Ďalšími zápasmi prebiehali počas minulého víkendu turnajovým spôsobom Krajské majstrovstvá Slovenska starších a mladších žiačok. Ďalší z turnajov sa uskutočnil v našej Chemkostav

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.