Pozitívne hodnotenie napriek piatkovej škvrne

Kategórie

Hádzanárky Slovenska si mesiac pred II. fázou kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023 proti Chorvátsku otestovali svoju formu v dvoch medzištátnych zápasoch v Šali. Na záver sústredenia si zmerali sily so Slovinkami. V piatok podľahli ôsmemu tímu nedávnych majstrovstiev Európy vysoko 20:31, ale v sobotu odplatili súperovi prehru, keď ho vďaka zlepšenému výkonu zdolali 31:25.

“Svojím hráčkam by som za výkon v odvete rád poďakoval. Výborne zareagovali na výsledok prvého zápasu, v ktorom sme nehrali dobre, nepodali sme dostatočný a ani koncentrovaný výkon. Nerozumiem prečo, lebo tréningy sme počas týždňa absolvovali na vysokej úrovni. Do hry sme to však nepreniesli. V odvete sme zmenili mentalitu a nastavenie hráčok, vďaka čomu sme boli schopní hrať koncentrovanejšie a lepšie vo všetkých smeroch. Mali sme pevnejšiu a agresívnejšiu obranu, v útoku sme lepšie kombinovali a hráčky medzi sebou lepšie spolupracovali. Vo všeobecnosti hodnotím týždeň prípravy pozitívne napriek piatkovej škvrne, ktorá je však ponaučením do budúcnosti,” uviedol hlavný kouč SR Jorge Dueňas. Kvalifikácia s Chorvátskom sa blíži, španielsky kormidelník zo slovenskej lavičky sa vyjadril aj k tomu, čo bude treba dovtedy zlepšiť. “Potrebujeme odohrať dva veľmi dobré duely, aby sme mali šancu postúpiť z kvalifikácie na šampionát. V prvom domácom stretnutí treba správne nastaviť rovnováhu v štýle našej hry, musíme vychádzať z veľmi dobrej obrany, čím si dodáme viac šancí na útok i potrebné sebavedomie. Zároveň však vieme, že sa hrá na dva zápasy, teda 120 minút, a vysoké tempo treba udržať po celý čas,” tvrdí Dueňas.

Slovenky musia ubrániť chorvátske opory. “Nevieme ešte, v akej zostave sa predstavia Chorvátky, keďže napríklad Mičijevičová nehrá v sezóne pre zranenie a my nemôžeme sústrediť našu pozornosť iba na túto hráčku. Nie je to tím postavený na jednej hráčke. Ony dobre bránia, majú kvalitnú pivotku a aj ďalšie hráčky pôsobia v špičkových tímoch. Chorvátsko je bronzovým medailistom z predminulých ME, napriek tomu si veríme. Potrebujeme dobrý výsledok doma a ten nám môže dať sľubné šance do odvety,” povedal Jorge Dueňas. Aj reprezentantky SR potešila reakcia na nevydarený výkon. “Prvý zápas nám vôbec nevyšiel podľa našich predstáv, ale odveta bola už diametrálne odlišná. Som pyšná, že sme proti tak kvalitnému súperovi vedeli takto zahrať. Dokázali sme si postrážiť stred obrany, v ktorom sme mali v piatok rezervy, a vychádzalo nám to aj v útoku. V odvete sme plnili trénerove pokyny. Som vďačná za tento týždeň prípravy,” uviedla Veronika Habánková, ktorá tentoraz využíval tréner na poste pravého krídla.

Po materskej prestávke sa vrátila do národného tímu Alexandra Ivanicjová, ktorá v druhom polčase sobotňajšej odvety podržala družstvo svojimi zákrokmi. “Víťazstvo je pozitívum. Trocha sme zaspali začiatok druhého polčasu, ale rýchlo sme sa spamätali a nedali sme im možnosť výraznejšie odskočiť. Vyrovnali sme a išli do vedenia, ktoré sme si potom už udržali. Myslím si, že rozdiel bol najmä v obrane, v ktorej hrali dievčatá v porovnaní s piatkom agresívnejšie a Slovinky sa potom ťažšie presadzovali,” skonštatovala Ivanicjová. Krídelníčka Martina Popovcová k príčinám prehry v prvom zápase uviedla: “Neplnili sme taktické pokyny, nepremieňali šance a odovzdávali súperkám lopty. V odvete to bolo úplne iné, počúvali sme pokyny súpera, a tak vyzeral aj výsledok. Sme rady, že sa nám podarilo vyhrať. V kvalifikácii to bude oveľa náročnejšie. Keď budeme stáť jedna pri druhej, tak dokážeme uspieť.”

Zdroj: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.