Rodinu Iuventy opustil Teodor Šimonič

Kategórie

Piatok siedmeho januára 2022 je pre Iuventu Michalovce a ženskú hádzanú, či šport v meste veľmi smutným. Vo veku osemdesiatich rokov nás totiž navždy opustil dlhoročný funkcionár, neskôr podporovateľ klubu Teodor Šimonič.

Teodor  Šimonič, alebo Tibor, ako ho každý volal, pôsobil v ženskej hádzanej nepretržite od roku 1977 a pamätal si všetky etapy vývoja klubu, či už ako funkcionár, tréner, alebo človek zodpovedný za bezpečnosť v hale počas majstrovských zápasov. Bol to práve on, kto pomáhal tvoriť základy klubu, ktorý je v súčasnosti už stálicou na čele slovenskej ženskej hádzanej. Bol pri všetkých tituloch, ziskoch Slovenského pohára, či prvenstvách v nadnárodnej súťaži. Angažoval sa pri našich zápasoch, či už v rámci ligy, alebo medzinárodných, kde ako hlavný organizátor zabezpečoval plynulý chod všetkého potrebného.  Nechýbal ani na tých, kde sa ukazovala naša mlaď.

Teodor Šimonič sa narodil 17. júla 1941 v Lomnom, okres Stropkov. Žil a pracoval v Michalovciach, kde sa s rodičmi presťahoval iba niekoľko mesiacov po svojom narodení. Od mladého veku na seba pútal pozornosť ako vynikajúci a všestranný športovec, hádzanár, basketbalista, futbalista aj volejbalista. Už ako pätnásťročný, v roku 1956, začal aktívne hrať v mužskej kategórii za michalovských hádzanárov. Ako študent vtedajšej Jedenásťročnej strednej školy v Michalovciach bol členom tímu, ktorý začínal v regionálnej súťaži na hlinenom ihrisku a  prepracoval sa až do I. celoslovenskej ligy. Teodor ešte skôr, než v roku 1971 ukončil aktívnu hádzanársku činnosť, pôsobil ako hrajúci tréner aj v „B“-družstve. Popri hádzanej hrával aj futbal, v rokoch 1952-1958 obliekal dres Michaloviec, najprv v žiackej a neskôr v dorasteneckej lige. Hádzaná bola v tom čase typickým letným športom, väčšina hráčov, medzi nimi aj Teodor Šimonič,  hrala v zimnom období basketbal, a to na úrovni krajskej súťaže. Neskôr pôsobil aj ako basketbalový rozhodca. Ďalším doplnkovým športom mnohostranne nadaného mladíka bol volejbal. Ako študenta  vysokej školy ho dokonca nominovali do širšieho výberu na prípravu akademikov ČSSR na Svetový festival mládeže vo Viedni (1959), v ktorom boli aj také slávne mená slovenského športu, ako tréner Bohumil Golian či Pavel Schenk…

Po ukončení aktívnej činnosti v jednotlivých športoch Teodor Šimonič ostal športu verný ako organizátor a funkcionár. Významne sa pričinil najmä o rozvoj ženskej hádzanej. V roku 1971 patril k zakladateľom TJ Odeva Michalovce so zameraním na ženské športy, neskôr stál mnoho rokov na jej čele ako predseda. Celá činnosť bola najprv zameraná na výchovu mládežníckych družstiev. Neskôr sa klub premenoval podľa svojho hlavného partnera, textilnej spoločnosti Zekon, ktorá v spolupráci s nadšenými funkcionármi úspešne vytvárala podmienky pre prienik ženského tímu do slovenskej špičky. Teodor Šimonič bol ako člen správnej rady klubu aktívne pri tom, ako klub postupne budoval svoje renomé a stal sa účastníkom najvyššej súťaže.

Žiaľ, už ho na našich zápasoch neuvidíme. Touto cestou chceme vyjadriť rodine úprimnú sústrasť . Česť jeho pamiatke!

VIZITKA TEODORA ŠIMONIČA

Narodený: 17.07.1941 v Lomnom (okres Stropkov). Pracovná kariéra:1964 – 1990:Chemko Strážske, 1990 – 1999: Okresný úrad Michalovce, 2006 – 2021:Chemkostav Michalovce. Funkcionárska kariéra:1977 – 1982: člen výboru TJ Odeva Michalovce, 1982 – 1983: tréner TJ Odeva Michalovce, 1983 – 1985: predseda TJ Odeva Michalovce, 1985 – 2002: člen výboru TJ Odeva Michalovce, 2002 – 2021: bezpečnostný manažér Iuventa Michalovce.

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.