Slovenky v boji o ME proti Nemkám, Ukrajine a Izraelu

Kategórie

Hádzanárky Slovenska budú o účasť na majstrovstvách Európy, ktoré sa uskutočnia 28. novembra až 15. decembra 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku, bojovať s Nemkami, Ukrajinkami a Izraelčankami. Štvrtkový žreb vo Švajčiarskej televízii v Zürichu zaradil Slovenky do 2. kvalifikačnej skupiny.

Žreb kvalifikácie, v ktorej sa počas bojov v skupinách rozhodne o 20 miestenkách na ME žien (prvýkrát budú s 24 účastníkmi), rozdelil 31 družstiev (V. Británia na poslednú chvíľu odvolala účasť svoje reprezentácie, pozn.) do siedmich štvorčlenných a jednej trojčlennej kvalifikačnej skupiny.  „Veľmi ťažká skupina. Izrael je podľa môjho názoru jeden z najlepších súperov zo štvrtého koša. Musíme s ním bodovať naplno, no zápas von bude náročný i z pohľadu cestovania. Ukrajina je suverénne najlepší tím z tretieho koša. Dokázali to i nedávno, keď postúpili cez Severné Macedónsko na tohtoročné majstrovstvá sveta. Súboje proti tomuto súperovi budú vyrovnané. Z prvého koša si ťažko vyberať, ale všetci vieme, že Nemky patria medzi európsku špičku a ich výkonnosť v poslednom období rastie. Šancu na postup máme, ale nebude to jednoduché. Budeme bojovať a urobíme všetko preto, aby sme postúpili na európsky šampionát,“ uviedol španielsky kouč slovenskej reprezentácie Jorge Dueňas.

Podobný názor vyjadril aj viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ernö Kelecsényi: „Šťastie nie je naším najväčším priateľom. Súperov poznáme a myslím si, že naša postupová šanca žije. Sme schopní hrať s Ukrajinou vyrovnané zápasy doma i vonku. Budeme potrebovať viac ako stopercentný výkon. Nechcem sa pozerať iba na tohto súpera, ale práve tieto súboje budú kľúčové. Izrael nepatrí medzi hádzanárskych začiatočníkov, vo štvrtom koši to bol jeden z najsilnejší protivníkov. To isté platilo pre Ukrajinu spolu s Portugalskom v treťom koši. Z prvého koša máme Nemecko so skúsenými hráčkami pôsobiacimi v kluboch z Ligy majstrov.”

Nemecko je 7. tím z ME 2020, 2022 i MS 2021, kde si v základnej skupine poradilo aj so Slovenskom (36:22). S tímami Ukrajiny a Izraela sa Slovenky stretli práve v I. fáze kvalifikácie o postup na svetový šampionát v Španielsku 2021. Na turnaji v Luxemburgu vyhrali nad Ukrajinkami 31:28 a nad Izraelčankami 37:19. Vlani na jeseň v prípravnom dvojzápase zverenky trénera Jorgeho Dueňasa najskôr podľahli ukrajinským hráčkam v Michalovciach 29:30 a vo Vranove nad Topľou si v odvete s nimi poradili 32:24. Slovenky pred žrebovaním figurovali na základe renkingu národných tímov Európskej hádzanárskej federácie v druhom zo štyroch výkonnostných košov. Zvýšenie počtu účastníkov ME zo 16 na 24 výrazne zvyšuje šance na postup aj pre slovenské hádzanárky. „Pozícia v druhom koši bola pre nás veľmi prijateľná, keďže v Európe sú všetky tímy na úrovni. Izrael je nevyspytateľný súper, preto bude dôležité brať zápasy s ním veľmi zodpovedne. S Ukrajinou sme už mali šancu porovnať si silu a myslím si, že znova správnym prístupom a dobrým výkonom máme obrovskú šancu postúpiť na ME,” uviedla kanonierka národného tímu Barbora Lancz.

Istotu účasti majú tri organizátorské krajiny Rakúsko, Maďarsko, Švajčiarsko a obhajca titulu Nórsko. Toto kvarteto sa namiesto kvalifikácie predstaví v bojoch o EHF EURO Cup. Z ôsmich skupín postúpia na ME 2024 prví dvaja a okrem nich aj ešte aj štyri najlepšie tímy z umiestnených na 3. priečkach, pričom v ich prípade sa do úvahy budú brať len výsledky proti prvým dvom v skupine. Naopak, maximálne štyri najhoršie družstvá umiestnené na posledných miestach budú musieť hrať pri ME 2026 tzv. promotion round s víťazmi I. fázy kvalifikácie. Kvalifikácia sa bude hrať v troch termínoch – v októbri 2023, vo februári/marci 2024 a v apríli 2024. V každom odohrajú družstvá po dva zápasy, spolu je to šesť kôl, počas ktorých sa tímy stretnú každý s každým doma – vonku.

Vyžrebované zloženie skupín kvalifikácie o postup na ME žien v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku (28. 11. – 15. – 12. 2024):
1. skupina: Chorvátsko, Rumunsko, Grécko, Bosna a Hercegovina
2. skupina: Nemecko, Slovensko, Ukrajina, Izrael
3. skupina: Holandsko, Česko, Portugalsko, Fínsko
4. skupina: Francúzsko, Slovinsko, Taliansko, Lotyšsko
5. skupina: Španielsko, Severné Macedónsko, Litva, Azerbajdžan
6. skupina: Čierna Hora, Srbsko, Turecko, Bulharsko
7. skupina: Švédsko, Island, Faerské ostrovy, Luxembursko
8. skupina: Dánsko, Poľsko, Kosovo

Termíny kvalifikácie ME 2024:
1. kolo: 11/12. októbra 2023
2. kolo: 14./15. októbra
3. kolo: 28./29. februára 2024
4. kolo: 2./3. marca
5. kolo: 3./4. apríla
6. kolo: 7. apríla (jednotný začiatok)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.