Bez veľkých vyhlásení za starými cieľmi

Kategórie

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce vstúpia tento týždeň už do 22.ročníka spoločnej slovensko-českej súťaže MOL ligy. Desaťnásobný víťaz tejto súťaže v nej bude mať po roku opäť najvyššie ambície. A nielen v nej. Michalovčanky si dávajú za cieľ aj obhajobu Slovenského pohára a opätovný návrat na slovenský trón, z ktorého zostúpili tento máj po trinástich rokoch.

V Michalovciach pre naplnenie týchto cieľov urobili maximum, čo mohli. V kádri až na Štefaníkovú ostali všetky opory z minulej sezóny a pribudli doň skúsená odchovankyňa Marianna Rebičová a ďalšia ostrá spojka Veronika Habánková. Obe sa do Michaloviec vrátili po pôsobení v zahraničí. Tretím navrátilcom do kádra mala byť Vladimíra Bajčiová, ktorá ale týždeň po začatí prípravy nečakane oznámila koniec kariéry. Okrem dvojice skúsených slovenských reprezentantiek družinu trénera Petra Kostku posilnila aj mladučká spojka Dorota Bačenková a dve Poľky, pivotka Aleksandra Dorsz a pravá kridelníčka Emilia Kowaliková. Na poslednú chvíľu post pivota vystužila aj Čiernohorka Nikoleta Pejovičová.

Náročná príprava

Zemplínčanky odštartovali prípravu na novú sezónu hneď z kraja júla netradične – kondičným sústredením na Skalke pri Kremnici. V závere júla prišli na rad už aj prípravné zápasy. Michalovčanky odohrali dvanásť duelov, v ktorých šesťkrát vyhrali a v rovnakom prípade našli aj premožiteľov. Na domácom turnaji O pohár mesta Michalovce obsadili tretie miesto a rovnakú priečku dosiahli aj na kvalitne obsadenom turnaji v poľskom Lubline, ktorý bol pre nich generálkou na novú sezónu. „Príprava bola veľmi náročná, no ja ju hodnotím kladne. Začali sme sústredením na Skalke, ktorého cieľom bolo tím stmeliť. Myslím, že sa nám to aj podarilo. Na sústredení sme investovali množstvo prostriedkov a času do viacerých nehádzanárskych aktivít a osvedčilo sa nám to. Ak budeme úspešní a zostaneme v Michalovciach, tento koncept prípravy chceme zopakovať. K zápasom. Odohrali sme dvanásť kvalitných duelov, v ktorých sme čelili aj majstrom Rakúska, Česka, vicemajstrovi Poľska, či kvalitným tímom z Maďarsku, Poľska a Rumunska. Boli to skvelé konfrontácie s rôznymi hádzanárskymi systémami. Zápasy nás dobre preverili a ukázali, čo nás bude charakterizovať cez sezónu. Takisto nám ukázali, na čom máme pracovať,“ poznamenal tréner Peter Kostka, ktorého mrzeli akurát nečakané meny v kádri.

„Prípravu sme pripravovali pre väčší počet hráčok v kádri. Nečakali sme, že s hádzanou skončia Vladimíra Bajčiová a Barbora Polievková, takisto sme nečakali zdravotné problémy Krivokapičovej a nevedeli sme ani to, že ani jeden prípravný zápas neodohrá so zranenia sa zotavujúca Brazílčanka Paizzinho. Rázom nám tak vypadli tri stredné spojky a rázom sme tak mali iba jedného pivota. Celú prípravu sme hľadali druhú pivotku, ktorú sme nakoniec našli v Pejovičovej. Spokojný som s množstvom tréningov, s porciou zápasov. Spokojný som s tým, že dievčatá netrápili zranenia. Teda až na Krivokapičovú. Tá sa ešte celkom nezotavila zo zranenia kolena, ktoré utrpela ešte v závere minulej sezóny. Nespokojný som s tým, že nám vypadli hráčky, ktoré mali byť aj kľúčové a takisto aj s tým, že sme museli hrať prevažne s jednou pivotkou, na ktorej sa to v závere prípravy už prejavilo,“ pokračuje michalovský tréner.

Dáva si pozor na veľkohubé vyhlásenia

Nadnárodná súťaž Sloveniek a Češiek bude mať tak ako minulý rok dvanásť účastníkov. Tentoraz ale iba tri budú zo Slovenska (okrem Michaloviec aj obhajca prvenstva HC DAC Dunajská Streda a striebra HK Slovan Duslo Šaľa) a až deväť z Česka. Nováčikom súťaže bude HK Hodonín, ktorý doplní tradičnú osmičku – DHK Baník Most, DHC Slavia Praha, Handball Club Zlín, DHC Plzeň, TJ Sokol Písek, Házená Kynžvart, DHC Sokol Poruba a DHK Zora Olomouc. Minulú sezónu Kostka pred štartom hovoril o obhajobe všetkých troch pohárov, čo sa nakoniec Michalovčankám nepodarilo. Teraz je už vo vyjadreniach skromnejší. „Po minulej sezóne si dávam pozor na veľkohubé vyhlásenia. Určite ale chceme zosadiť z trónu Dunajskú Stredu. Chceme obhájiť Slovenský pohár a cieľom bude hrať európsky pohár aj v jarnej časti. Čo sa týka MOL ligy, musíme ísť od zápasu k zápasu. Momentálne nepoznáme silu českých tímov a teda o ambíciách v tejto súťaží nám veľa povie prvých päť, či šesť kôl,“ poznamenal k ambíciám Iuventy jej tréner.

V prvých troch kolách na ihriskách majstrov

Michalovčanky majú veľmi ťažký vstup do sezóny. V prvom kole túto sobotu sa predstavia na pôde aktuálneho slovenského majstra obhajcu primátu v MOL lige Dunajskej Stredy. „Ja si myslím, že je to aj dobré. Mali sme dobrú prípravu a ja pevne verím, že ju zúročíme hneď v septembri, ktorý bude pre nás veľmi ťažký. Čeliť totiž budeme víťazovi MOL ligy, striebornému tímu, ako aj českému majstrovi,“ uviedol k štartu do sezóny Peter Kostka. Po domácom súboji s Porubou sa predstavia na ihrisku ďalšieho majstra, tentoraz českého Slavie Praha, no a náročný mesiac ukončia domácim zápasom so Šaľou. Ten sa ale v riadnom hracom termíne, teda v sobotu 23. septembra hrať nebude, keďže v tomto termíne čaká na Michalovčanky dvojzápas druhého kola EHF Európskeho pohára s bosnianskym ŽRK Borac.

Zdroj: Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.