V dánskej bubline štartujú majstrovstvá Európy žien

Kategórie

Uzavretá bublina bez kontaktu s okolitým svetom a permanentné testovanie. V zajatí prísnych hygienických a bezpečnostných protokolov odštartujú vo štvrtok v Dánsku majstrovstvá Európy hádzanárok. Predstaví sa na nich 16 tímov, titul spred dvoch rokov obhajujú Francúzky.

Šampionát sa mal pôvodne hrať v dvoch krajinách, Nórsko však pre nepriaznivú pandemickú situáciu na poslednú chvíľu od spoluorganizácie turnaja odstúpilo. Dejiskami tak budú iba dánske mestá Herning a Kolding, tribúny zostanú prázdne. Pred príchodom do krajiny musia mať všetci účastníci päť negatívnych testov na Covid-19. Ďalší podstúpia po príchode na šampionát a potom absolvujú pretestovanie každé dva až tri dni. Celý turnajový konvoj sa pohybuje v bubline, externé kontakty sú zakázané. Každý, kto opustí hotel s výnimkou odchodu na tréning alebo zápas, príde o akreditáciu. “Napriek tomu sme nesmierne šťastné, že aj v týchto ťažkých časoch sme dostali možnosť hrať na vrcholnom podujatí,” povedala pre oficiálny web ME kapitánka nórskej reprezentácie Stine Bredal Oftedalová. Z každej zo štyroch štvorčlenných základných skupín postúpia do ďalšej fázy prvé tri tímy. Výsledky zo vzájomných zápasov si prenesú do dvoch štvrťfinálových skupín po šiestich účastníkoch. Z nich vzídu semifinalisti ME. Šampionát vyvrcholí zápasmi v hale Jyske Bank Boxen v Herningu, ktorá by za normálnych okolností mohla hostiť až 15.000 divákov.

Finále a duel o bronz sú na programe 20. decembra. Prvé štyri tímy si zabezpečia priamu účasť na MS 2021 v Španielsku, víťaz aj miestenku na EURO 2022. Okrem obhajcu zlata Francúzska patria k topfavoritom úradujúce majsterky sveta Holanďanky, hoci sa na turnaji budú musieť zaobísť bez svojho esa Estavany Polmanovej. Tú na začiatku sezóny vyradilo z hry vážne zranenie kolena. Holanďanky získali na štyroch predchádzajúcich vrcholných podujatiach vždy medailu, v C-skupine sa stretnú s Maďarskom, Srbskom a Chorvátskom. Aktuálne vicemajsterky sveta Španielky si v závere minulého týždňa v generálke dvakrát poradili so Slovenskom.

V základnej B-skupine sa stretnú aj s Českom a Ruskom, ktoré stále čaká na svoje premiérové zlato z európskeho vrcholu. Na turnaji mu bude pre zranenie chýbať MVP OH 2016 i ME 2018 Anna Vjachirevová. Najvyššie ambicie majú Nórky, so siedmimi titulmi historické rekordérky ME. Do Dánska s nimi necestovali dve špičkové brankárky – Katrine Lundeová je tehotná a Silje Solbergová mala pozitívny test na koronavírus, no možno sa k tímu pripojí neskôr. To isté po pozitívnom teste platí aj o koučovi národného tímu Nemecka Henkovi Groenerovi.

Slovenské hádzanárky nedostali ani teoretickú šancu sa na ME prebojovať, keďže Európska hádzanárska federácia (EHF) v apríli pre pandémiu koronavírusu zrušila po dvoch odohratých kolách zvyšok kvalifikácie. Na šampionát posunula rovnaké tímy, ktoré sa predstavili na ME 2018 vo Francúzsku. Naposledy štartovali Slovenky na ME 2014 v Maďarsku a Chorvátsku a obsadili tam konečné 12. miesto.

Zloženie základných skupín ME 2020 v hádzanej žien
A-skupina (Herning): Francúzsko, Dánsko, Čierna Hora, Slovinsko.
B-skupina (Herning): Rusko, Švédsko, Španielsko, Česko.
C-skupina (Kolding): Holandsko, Maďarsko, Srbsko, Chorvátsko.
D-skupina (Kolding): Rumunsko, Nórsko, Nemecko, Poľsko.

Viac na preskúmanie

MOL Liga

Šestnáste kolo rozdelené na osem dní

Najbližšie šestnáste kolo nadnárodnej MOL ligy je rozdelená až do ôsmich dní. Už túto stredu sa odohrá predohrávke, v ktorej Baník

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.