Finále už v druhom kole? Iuventa sa predstaví v Moste

Kategórie

Už druhé kolo jubilejného dvadsiateho ročníka MOL ligy spojilo dvoch najväčších rivalov, obhajcu prvenstva DHK Baník Most a suverénne najúspešnejší celok doterajších devätnástich ročníkov MŠK Iuventa Michalovce. Kým Češky sa budú pokúšať v tomto ročníku o svoj štvrtý triumf v nadnárodnej súťaži, Iuventa sa snaží o jubilejný desiaty triumf. Aj keď sa to vôbec nezdá, veľa napovie už sobotňajšie druhé kolo a ich vzájomný duel na severe Čiech.

Títo dvaja súperi sa o víťazstvo bili aj v predošlej sezóne, v ktorej MOL liga vyvrcholila práve duelom v Michalovciach. Žiaľ, pre domáce korunováciou Češiek, keďže výhra 19:18 bola pre nich málo. Obaja súperi mali rovnaký počet bodov a v prospech Mostu rozhodlo skóre. „Táto situácia nás dosť bolela. Doma sme ich totiž chceli zdolať potrebným rozdielom. Mrzieť nás môže hlavne päťgólová prehra tam. Ja si ale myslím, že sme sa z toho poučili a verím, že teraz podáme lepší výkon,“ zdôraznil tréner a športový riaditeľ Iuventy v jednej osobe Jan Beňadik. Ten mal jasno aj v otázke, s akým výsledkom bude po sobote spokojný? „V športe sa berú iba víťazstvá a my chceme víťaziť v každom zápase. Vieme, že nás v Moste nič ľahké nečaká, pretože sa stretávajú dve najsilnejšie družstva súťaže a preto čakám ťažký zápas. My v ňom však chceme uspieť a domov si doniesť cenné body,“ pokračuje tréner Michalovčaniek, ktoré naposledy na severe Čiech vyhrali ešte v roku 2016.

Keďže tieto dva tímy ovládli spoločnú súťaž od sezóny 2012/13, kedy MOL liga nepozná iného víťaza ako DHK Baník alebo MŠK Iuventa, už v sobotu pôjde o také malé finále ligy. Obaja súperi počas leta obmenili svoje kádre. Mostu vypadli dve najlepšie strelkyne Zachová so Šustkovou, ktoré sa pobrali do zahraničia (Thuringer/Dunajvároš), na druhej strane tam pribudla jedna z najlepších českých hráčok Iveta Korešová (rodená Luzumová), holandská brankárka Ellen Janssen a takisto aj úderná spojka Tatiana Šutranová, o ktorú mali po jej konci v Prešove záujem aj Michalovce. „Obaja sme na tom asi rovnako. Im vypadli strelkyne Zachová so Šustkovou, nám zase Kompaniecová, ktorá bola na konci súťaže asi jej najkomplexnejšou hráčkou. Obaja sme sa ale aj posilnili. Až zápas ukáže, kto sa s tými zmenami vysporiadal lepšie,“ podotýka Beňadik, ktorý sa v apríli po prehre v Moste sťažoval aj na nedostatok skúseností svojich hráčok. Tentoraz ale má na svojej strane skúsenosti Patrície Wollingerovej či Heleny Ryšánkovej, po novom Aspridu, ktoré rozšírili jeho káder cez leto. „Je pravdou, že obe patria k najskúsenejším hráčkam aj celej ligy. Na druhej strane, dlhší čas nehrali a počas leta bolo ich úlohou dostať sa do herného tempa. Uvidíme, aký bude priebeh duelu, no je možné, že nám ich skúsenosti tentoraz pomôžu.“

Tajným tromfom Michalovčaniek môže byť práve Helena Aspridu. Tá štyri roky v Moste hrávala a sledovala jeho výsledky aj počas svojho pôsobenia vo Francúzsku a Rumunsku. Česká reprezentačná spojka vie, že o motiváciou budú mať hráčky majstra od našich západných hraníc postarané. „Čo si pamätám, Iuventa bola pre nás vždy najväčším lákadlom a možnosťou motivácie. Určite to je aj teraz, takže hráčky Baníka určite budú namotivované na víťazstvo,“ zdôrazňuje Aspridu, ktorú tréner Beňadik v prvom kole proti Hodonínu ešte šetril. Tentoraz by už mala hrať. „Osobne sa cítim dobre a verím, že tímu pomôžem. Špecifický zápas to pre mňa bude len v tom zmysle, že som tam štyri roky pôsobila. Som ale už dlhšie preč, takže už to nejako extra neprežívam. Ako som povedala, vždy to bolo o niečo viac vyhecované. Čakám ťažký, no verím, že aj fér zápas,“ pokračuje letná akvizícia v michalovskom kádri.

Aj česká reprezentačná spojka si je vedomá, že z Mostu odišli dve ťahúňky, na druhej strane ale upozorňuje aj na kvality Ivety Korešovej, predtým Luzumovej, ktorá sa vrátila po materskej dovolenke. Predtým úspešne hájila farby nemeckého Thuringeru. „Odišli im dôležité hráčky, no kvalita tam ostala. Hrajú rýchlu hádzanú, o ktorú sa opierame aj my. Je tam aj skúsená Petra Rúčková a dravé mladé hráčky, ktoré sa určite budú chcieť pobiť o miesto v zostave,“ dodáva Helena Aspridu. My len dodajme, že Michalovčanky nenechávajú nič na náhodu. Na cestu na koniec Čiech vyrazili už vo štvrtok večer. V piatok ich čaká oddych, aj tréning v Prahe, kde potrénujú aj v sobotu ráno a potom sa vyberú do Mostu po víťazstvo, ktoré tam nedosiahli viac ako päť rokov…

Zdroj: noviny zemplína (peter brendza)

 

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.