V príprave pred MS snaha o vyladenie hernej stránky

Kategórie

Hádzanárky Slovenska sa zišli v pondelok v Púchove, kde začnú záverečnú časť prípravy na 25. majstrovstvá sveta žien v Španielsku (1. – 19. 12. 2021). Hlavný kouč národného tímu SR Pavol Streicher privítal 20 hráčok, ktoré sa dostali do zúženej nominácie z 25-členného širšieho kádra. Medzi dvadsiatkou chýbajú pre zdravotné problémy dve členky užšieho kádra Veronika Habánková a Kristína Pastorková, ktoré nie sú k dispozícii dlhodobo.

Slovenky majú na Považí naplánovaných päť tréningových jednotiek. „Budeme trénovať s rôznym zameraním vrátane špeciálnej kondície. Povenujeme sa veciam taktického charakteru, preberieme si všetky koncepty našej hry v obrane i útoku. Vynasnažíme sa nájsť balans ohľadom zaťaženia, pretože program je náročný a príprava vyvrcholí troma zápasmi na medzinárodnom turnaji v Madride,“ priblížil náplň najbližších dní Streicher, pre ktorého zverenky budú generálkou pred šampionátom od piatka 26. do nedele 28. novembra turnajové súboje so Španielskom, Nemeckom a Poľskom. „Musíme nadviazať na to, kde sme skončili na predchádzajúcom zraze v októbri, keď sme sa predstavili v kvalifikácii ME vonku proti Španielkam a doma s Maďarkami. Myslím tým vysokú emocionalitu a súdržnosť tímu, ktorými sa dajú vykompenzovať niektoré nedostatky herného charakteru. Budeme sa snažiť ešte precizovať herné veci, aby sme ich mohli potom použiť v zápasoch aj na šampionáte.“

Kormidelníkovi Sloveniek v uplynulom období robila starosti zdravotná stránka v národnom tíme. „Máme niekoľko hráčok po zraneniach, ktoré sa nedávno dostali do plného treningu a zápasového zaťaženia. Niektoré ďalšie majú menšie problémy. Aj preto sa sústredíme na to, aby sme našli optimálnu rovnováhu medzi záťažou a regeneráciou. Chceme ich postupne dostať do stavu, aby boli použiteľné počas MS.“

Realizačný tím slovenskej reprezentácie čaká pred odchodom do Španielska ešte jedno dôležité rozhodnutie v súvislosti s kádrom. Na Pyrenejský polostrov pocestuje 18 hráčok. „Je fakt, že dve dievčatá budú musieť zostať doma. Pôjde o jednu brankárku a jednu hráčku z poľa. Rozhodnúť musíme v stredu. Všetko je ešte otvorené. Uvidíme, ako budú zvládať a vyrovnávať sa so zaťažením, ako to bude vyzerať z hľadiska jednotlivých postov, aké zloženie zostavy sa nám bude zdať optimálne pri prvom, druhom či treťom variante. Sledovať a zvažovať budeme viacero faktorov,“ poznamenal Streicher, ktorý priznal s blížiacimi sa MS aj stúpajúcu nervozitu: „Je to významná chvíľa a veľká česť pre každého zúčastniť sa na takomto podujatí. Už niekoľko dní, keď sa intenzívne zaoberáme tým, aké herné varianty použiť proti našim súperom na šampionáte, cítim, že sa stupňuje pozitívne napätie.“

Slovenky sa po stredajšom popoludňajšom tréningu presunú do Bratislavy, kde prespia a vo štvrtok 25. novembra odletia do Madridu. „Tam nás čaká aktivačný tréning priamo v hale, v ktorej sa uskutoční turnaj. V piatok predpoludním budeme trénovať, večer hráme so Španielkami, v sobotu aktivačný tréning a popoludní zápas s Nemkami a v nedeľu predpoludním záverečný súboj s Poľkami. V pondelok sa presunieme do Llírie, ktorá je dejiskom stretnutí našej základnej skupiny na MS. Tam budeme mať tri dni na tréning a vo štvrtok 2. decembra večer vstúpime do šampionátu duelom s Maďarkami,“ načrtol program tréner slovenských hádzanárok. Súčasťou programu je aj testovanie na koronavírus, ktoré čaká celý reprezentačný tím prakticky každé dva – tri dni. Všetci sú však odhodlaní aj tieto nevyhnutné záležitosti zvládnuť a pristúpiť k nim s potrebnou disciplínou.

Nominácia hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska na novembrové sústredenie v Púchove pred majstrovstvami sveta v Španielsku:
brankárky: Adriana Medveďová (MGA Fivers Viedeň/Rak.), Alexandra Ivanicja (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Viktória Oguntoyová (HC DAC Dunajská Streda), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa)
pivotka: Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová (obe MŠK Iuventa Michalovce)
krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)
spojky: Karin Bujnochová (Achenheim Truchtersheim Handball/Fr.), Simona Szarková (Siófok KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Marianna Rebičová, Vladimíra Bajčiová, Adriána Holejová (všetky MŠK Iuventa Michalovce), Anette Emma Hudáková, Boglárka Bízik, Erika Rajnohová, Natália Némethová (všetky HC DAC Dunajská Streda)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.