Slovenská reprezentácia v Michalovciach

Kategórie

Hádzanárky Slovenska sa zišli v nedeľu v Michalovciach na prvom sústredení v novej sezóne. Na Zemplíne sa budú pripravovať na novembrovú I. fázu kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023 proti Lotyšsku.

„Naposledy sme boli spolu v apríli. Odvtedy prešlo dosť času, preto som rád, že sme opäť spolu s dievčatami. Budeme sa snažiť čo najviac natrénovať a opäť sa posunúť na vyššiu výkonnostnú úroveň. Našou prioritou je príprava na kvalifikáciu proti Lotyšsku. Chceme sa dať dokopy ako družstvo, pracovať na zlepšení nášho herného systému v obrane i útoku, ako aj streleckej efektivite,“ uviedol hlavný tréner žien SR Jorge Dueňas, ktorý na zraze privítal 20-členný káder. „Sú v ňom skúsené i mladé hráčky, keďže sa musíme pozerať nielen na súčasnosť, ale myslieť aj na budúcnosť. Je to teraz taký správny mix. Myslím si, že máme k dispozícii tie najlepšie slovenské hráčky.“ Vhodným testom pre Slovenky budú dva medzištátne priateľské duely proti Ukrajine, ktoré odohrajú v piatok 30. septembra o 18.00 h v Michalovciach a v sobotu 1. októbra o 17.00 h vo Vranove nad Topľou. „Ukrajina má dobrý tím. Pre nás je najdôležitejšia príprava na budúcnosť. Chcem dať šancu všetkým hráčkam. Verím, že každá zabojuje a ukáže sa v čo najlepšom svetle,“ doplnil španielsky kormidelník.

Jednou z nominovaných reprezentantiek, ktoré pred sezónou zmenili dres, je Karin Bujnochová. Pozvánku do národného tímu však podľa vlastných slov prijala s radosťou. „Mňa nominácia poteší vždy. Zápasy s Ukrajinou budú mať svoju vážnosť. My sa sústredíme predovšetkým na vlastný výkon. Počas tréningov sa zameriame najmä na zdokonalenie našich obranných a útočných činností,“ poznamenala na pondelkovom brífingu spojka poľského MKS Zaglebie Lubin. Do národného tímu sa vracajú viaceré hráčky. Takmer ročnú pauzu mala pre zranenie kolena Veronika Habánková. „Teším sa veľmi. Ešte som pod vedením nového kouča nebola v reprezentácii. Dúfam, že pomôžem tímu. Koleno poslúcha, hoci od operácie ešte neuplynul ani rok. Každým dňom je to lepšie a verím, že sa dostanem do svojej formy spred zranenia,“ poznamenala ľavoruká hráčka maďarskej Kisvárdy.

Simonu Szarkovú, najlepšiu hádzanárku SR za rok 2021, sužovali v tomto kalendárnom roku zdravotné problémy, ale teraz je pripravená pomôcť reprezentácii. „Opäť je tu iné zloženie. Po dlhšej pauze som sa do reprezentácie tešila. Som rada, že sme sa mohli opäť stretnúť, vyskúšame si potrebné veci a zahráme aj dva zápasy. Pod vedením Dueňasa sa už pripravujeme nejaký čas, takže budeme pokračovať a hrať jeho systém, čo sme už začali v predchádzajúcej kvalifikácii. Vtedy nám to možno nefungovalo, ako sme chceli, ale práve z toho dôvodu sme tu a ja dúfam, že to bude len lepšie a lepšie. Prípravné zápasy s Ukrajinou nám napovedia, akým smerom sa môžeme uberať a potom stretnutia s Čiernou Horou už budú dosť vážna previerka,“ povedala kanonierka, ktorá si od novej sezóny oblieka dres maďarskej Kisvárdy: „Mala som menšie problémy s členkom, ale teraz sa cítim celkom dobre. Nehrala som ešte veľa zápasov, dúfam, že mi pomôže aj tento zraz.“

Naopak, nováčikom v slovenskej ženskej reprezentácii je krídelníčka Natalia Dmytrenková, ktorá už okúsila národný tím junioriek. „Som veľmi rada, že ma povolali do ´áčka´. Dúfam, že na ihrisku odovzdám to, čo bude tréner odo mňa vyžadovať. Budem sa veľmi usilovať,“ vyhlásila ukrajinská rodáčka, ktorá premiéru absolvuje zhodou okolností v súbojoch s reprezentačným tímom svojej rodnej krajiny: „Sú to také zmiešané pocity, že nastúpim proti Ukrajine. Myslela som si, že to bude proti inému súperovi, ale takto to vyšlo. Na palubovke budem bojovať za Slovensko, po zápase môžeme byť s Ukrajinkami, ktoré poznám len z videnia, kamarátky.“ V nominácii SR nastala jedna zmena, keď namiesto brankárky Viktória Voržáčkovej z HK Slovan Duslo Šaľa je na sústredení Bella Oláhová z HC DAC Dunajská Streda.

Nominácia hádzanárskej reprezentácie žien Slovenska na sústredenie a dva medzištátne zápasy proti Ukrajine (25. 9. – 2. 10. 2022):
brankárky: Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maď.), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa), Bella Oláhová (HC DAC Dunajská Streda)
pivotka: Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Nikoleta Trúnková (Kisvárdai KC/Maď.), Kristína Pastorková (HC DAC Dunajská Streda)
krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková, Natalia Dmytrenková (všetky MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda)
spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Vladimíra Bajčiová (Jomi PDO Salerno ASD/Tal.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Simona Szarková, Veronika Habánková (obe Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Lancz (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Alena Dvorščáková (MŠK Iuventa Michalovce), Erika Rajnohová, Natália Némethová (obe HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (HK Slovan Duslo Šaľa).

Autor: slovakhandball.sk

Viac na preskúmanie

Ženy

Iuventa znova na čele MOL ligy

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce sú znova na prvej pozícii v nadnárodnej MOL lige. Zemplínčanky prišli o túto priečku po svojej prvej prehre

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.