Trpké víťazstvo Iuventy Michalovce. Prehrať o päť gólov je niekedy jednoduchšie

Kategórie

Naháňačka za sedemgólovým mankom, dráma až do konca a napokon víťazstvo s trpkými pocitmi. Putovanie hádzanárok Iuventy Michalovce v Európskom pohári EHF sa skončilo po dramatickom semifinálovom dvojzápase s tureckým družstvom Konyaalti Antalya, ktoré postúpilo vďaka najtesnejšiemu rozdielu skóre.

“Prehrať o päť gólov je niekedy jednoduchšie ako mať za sebou takýto výsledok a nepostúpiť,” povedal tréner Michalovčaniek Peter Kostka. Jeho zverenky podľahli v úvodnom stretnutí na palubovke súpera o sedem gólov (24:31). Odveta na pred domácimi divákmi bola pre Michalovčanky v znamení naháňačky za gólovým mankom. Nezačali však ideálne a po nepremenených príležitostiach prehrávali 0:3 aj 1:4, čo v súčte znamenalo desaťgólovú stratu. Napokon sa vzchopili a vyššou efektivitou streľby a dôslednejšou obranou dvakrát viedli o sedem gólov (21:14, 22:15). To v súčte s predošlým zápasom znamenalo nerozhodné skóre, ktoré by druhý duel poslalo do sedmičkového rozstrelu. Michalovčanky boli k nemu blízko. Iryna Kompaniecová mala päť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času možnosť trestného hodu, ale sedmičku nepremenila. Iuventa preto zvíťazila v odvete iba o šesť gólov – 33:27. “Ten dvojzápas nám neprehrala jedna nepremenená sedmička. Prvých desať minút v odvetnom zápase nám nefungovala streľba. Potom sme sa do toho dostali a zmazali sme manko. Žiaľ, nedokázali sme to udržať a dostať sa do náskoku,” zhodnotila krídelníčka Martina Popovcová, ktorá sa na víťazstve podieľala 13 gólmi.

Michalovčanky na ceste medzi štvorku najlepších tímov súťaže postupne vyradili švajčiarsky tím Yellow Winterthur (23:22, 25:25), švédsky Lugi Dam (33:25, 26:19) a poľské družstvá KPR Gminy Kobierzyce (22:20, 25:25) a Jaroslaw (37:25, 25:29). Postupom do semifinále európskeho pohára vyrovnali doterajšie slovenské maximum, ktoré dosiahli HK Slovan Duslo Šaľa a ŠKP Bratislava. V semifinále s Antalyou ukázali, že právom pomýšľali aj na postup do finále. “Kľúčový bol prvý polčas prvého zápasu (10:16). Sedemgólová strata sa proti takémuto súperovi veľmi ťažko doťahuje. Bojovali sme až do konca a to sa cení. Predtým sme so šťastím prešli cez Winterthur, tentoraz nám to šťastie chýbalo. Boli sme blízko k ďalšiemu postupu a o to viac to mrzí. Teraz sa z toho potrebujeme pozbierať, aby sme zvládli Pohár. Mentálne je to však veľmi nepríjemný výsledok. Ja však tomuto družstvu verím,” poznamenal Kostka.

Jeho zverenky neskrývali po odvete s Antalyou smútok z vypadnutia, no zároveň si uvedomovali, že postup medzi štyri najlepšie tímy európskej pohárovej súťaže docenia časom. “Pre mňa osobne je to prekvapenie. Som veľmi rada, že sme takto išli. Verím, že sa tam ešte v budúcnosti dostaneme,” poznamenala Popovcová. Podľa trénera Kostku chýbala okrem lepšieho výsledku v odvete k postupu aj ďalšia vec: “Širší káder. Ten sme nemali. Pôsobíme na viacerých frontoch a potrebovali by sme ešte 1-2 spojky, aby sme boli konkurencieschopní. Súper dokázal prestriedať a my sme taký luxus prakticky nemali. Naše hráčky však napredovali. Získali veľa dôležitých európskych skúseností, pretože na takejto úrovni sa nehrá liga na Slovensku ani v Česku. Presvedčili sme sa, že návyky na tréningu musia byť ešte intenzívnejšie a potom sa môže prikloniť aj tá šťastena,” uzavrel Kostka.

Zdroj: TASR

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.