MOL lige zvoní umieračik

Kategórie

Na slovenskú ženskú hádzanú sa rúti ďalšia katastrofa. Reálne totiž hrozí, že nasledujúci 22.ročník MOL ligy, teda spoločnej súťaže Češiek a Sloveniek, bude posledným a od sezóny 2024/25 sa súťaž už hrať na popud českých klubov nebude.

Aktuálnej situácii nahráva aj fakt, že v nasledujúcej sezóne budú v súťaži účinkovať už len tri slovenské tímy, paradoxne obhajca prvenstva HC DAC Dunajská Streda, strieborný princ HK Slovan Duslo Šaľa a v tejto sezóne síce štvrté, no s desiatimi primátmi rekordérky, hráčky MŠK Iuventa Michalovce. Spomenutá trojica je jedinou zo slovenských účastníkov v nasledujúcej sezóne, a tak sa nebude hrať ani národné play-off. Slovenský zväz hádzanej ho totiž bez komunikácie s klubmi zrušil a po skončení MOL ligy sa tak bude hrať nadstavbová časť každý s každým doma a vonku. Všetky tímy začnú od nuly a nebude sa pozerať na dosiahnuté výsledky v lige. Titul tak získa ten, kto bude najúspešnejší v štyroch dueloch…

Slovenský zväz je pripravený na oba scenáre

Poďme ale najskôr k spoločnej súťaži – MOL lige. Zakladateľom vtedajšej WHIL bol pred 21 rokmi prezident Slovenského zväzu hádzanej Pavol Derfényi. Ten po dvoch rokoch od založenie mužskej HIL (po piatich sezónach v roku 2005 skončila) spojil do spoločnej súťaže aj ženské tímy z bývalej spoločnej federatívnej republiky. Najskôr sa darilo viac družstvám zo slovenskej strany, postupne ale Češky minimálne vyrovnali úroveň svojich tímov a dnes majú navrch. Za skončením súťaže stoja hlavne české tímy, ktoré majú podporu v prezidentovi zväzu ČSH Ondřejovi Zdráhalovi. „Zmluva je podpísaná ešte na jeden ročník. Oba národné zväzy už ale pripravujú vlastné súťaže,“ informoval nás súčasný riaditeľ MOL ligy a takisto aj riaditeľ všetkých súťaži pod hlavičkou SZH Peter Brunovský.

Podľa našich informácii sa české kluby do tohto stavu dostali po tom, čo im generálny partner súťaže nevyplatili peniaze v čase, kedy sľúbil, ale až o tri mesiace neskôr. Ich súčasné postavenie je už menej skeptické, ako bolo v apríli a za určitých okolností by súťaž mohla aj pokračovať. Riadiacim orgánom súťaže je Slovenský hádzanársky zväz, ktorý pracuje s alternatívou, že sa kluby nakoniec dohodnú a súťaž bude pokračovať, ako aj s tým, že dôjde k rozvodu… „Slovenský zväz hádzanej má pripravené scenáre, ako bude vzniknutú situáciu riešiť, no zatiaľ s nimi nechceme ísť na verejnosť. Sedeli sme so všetkými klubmi, tak MOL ligy, ako aj klubmi z prvej, či druhej ženskej ligy a máme pripravené alternatívy, ako by sme súťaže pripravili,“ pokračuje Brunovský, podľa ktorého sa môže stať, že súťaž bude aj pokračovať. „Bol som na všetkých rokovaniach, takže viem, aká je situácia. Niektoré kluby z českej strany majú záujem. Oficiálne stanovisko, ktoré bolo prezentované aj českým prezidentom zväzu bolo, že chcú hrať vlastnú súťaž. To odznelo na porade klubov v apríli v Brne. Máme ale ešte naplánované rokovanie všetkých klubov, ktoré bude dvojdňové. Keď dôjde k situácii, že sa dohodneme na pokračovaní súťaže, je možné, že súťaž bude pokračovať, v súčasnej situácii to ale vyzerá na to, že sa ukončí,“ uzavrel debatu MOL ligy Peter Brunovský.

Alternatívou štart v inej súťaži a aj prehodnotenie filozofie

Najúspešnejším tímom v histórii spoločnej súťaže je MŠK Iuventa Michalovce. Jej hráčky vyhrali MOL ligu už desaťkrát a podľa ich predstaviteľov súťaž pomohla hádzanej na oboch stranách. „Myslíme si, že zrušenie MOL ligy ublíži hádzanej tak slovenskej, ako aj českej. Je síce pravdou, že kvalita slovenských tímov poklesla, na druhej strane, v prvej štvorke sme mali tri tímy a nechýbalo veľa, aby medaily mali iba slovenské tímy. Aj preto si v klube myslíme, že súťaž je prospešná pre obe strany,“ uviedol prezident MŠK Iuventa Patrik Sabov, podľa ktorého ešte klub nevie, ako zareaguje po budúcej sezóne. „Je to pre nás nová informácia. České kluby s tým prišli akurát pred vyše mesiacom. Možno budeme hľadať alternatívu v štarte v inej súťaži, možno príde k prehodnoteniu našej filozofie. Máme na to rok, aby sme na vzniknutú situáciu reagovali. Mňa mrzí v tomto smere postoj zväzu, ktorý nedokáže zabrániť koncu spoločnej súťaži. Ten nepomôže ani jednej strane. Národný zväz by mal urobiť podľa nás všetko preto, aby MOL liga ostala, čo sa podľa nás momentálne nedeje.“

Na slovenskej strane bez play-off

Koniec spoločnej súťaže mohol prísť už teraz v lete. Slovenská strana ale urobila českej ústupok, keď upustila od štyroch tímov v súťaži a dovolila českým hrať s deviatimi. To ale spôsobilo, že sa nemôže hrať národné play-off, keďže v súťaži sú iba tri tímy. Slovenský zväz hádzanej tak prišiel s nadstavbovou časťou, v ktorej sa o majstrovi rozhodne vo vzájomných dueloch troch tímov. Tie si spolu zahrajú doma a vonku. Zaujímavosťou je, že v novej súťaži sa nebude pozerať na doterajšie výsledky v MOL lige a majstrom tak môže byť aj tím, ktorý v MOL lige nezíska ani bod. Lepšie postavený tím nebude nijako zvýhodnený, tímy si nepripíšu ani koeficienty a nebudú sa brať do úvahy ani vzájomné zápasy z ligy. Skrátka, začne sa od nuly a kto bude na novú súťaž pripravený najlepšie, vyhrá. „Dávali sme návrh, aby sa play-off zúčastnil aj víťaz prvej ligy, z dôvodu toho, že ešte nebude ukončená, nám to ale neprešlo. Nerozumieme tomu, keďže prvá liga sa môže hrať aj v asociačných termínoch a určite by sa to dalo nastaviť tak, aby sa to stíhalo. Stále hovoríme o tom, že je dôležité pre rozvoj a kvalitu hráčok, hrať čo najviac kvalitných zápasov. Avšak týmto systémom sa odohrajú presne štyri zápasy, našim návrhom, aby štvrtým klub bol víťaz prvej ligy a aby sa hralo na 3 víťazné zápasy (ako tomu bolo niekedy), by hráčky odohrali minimálne šesť a maximálne 10 zápasov,“ vyjadril za michalovskú Iuventu postoj k tomuto kroku jej prezident Patrik Sabov.

Zväz: Nadstavba najspravodlivejším riešením

Slovenský zväz hádzanej si v tejto otázke stojí za svojim. „V MOL lige máme len tri družstvá a nie je možné urobiť štandardné play-off. Chýba nám totiž štvrtý účastník. Pre nás najschodnejšia cesta je hrať každý s každým doma a vonku. Je to podľa nás najspravodlivejšia cesta, ako nájsť majstra formou súťaže. Iná alternatíva, ako nadstavba nie je. Je pravdou, že Michalovce prišli s návrhom, aby play-off hral aj víťaz prvej ligy. Táto alternatíva ale nie je možná, keďže víťaz prvej ligy bude známy až koncom mája a my musíme mať z nariadenia EHF súťaže ukončené už 23.mája. Nebol by teda priestor na to, aby sme zakomponovali víťaza prvej ligy žien do národného play-off,“ uviedol k tejto otázke Peter Brunovský, ktorý trvá na najspravodlivejšom formáte aj po našej otázke, či je spravodlivé, že si do nadstavby neprenesú tímy výsledky z MOL ligy.

Chápeme, že nájsť riešenie v súčasnej situácie je veľmi ťažké. Z tohto hľadiska by sa aj dalo súhlasiť s nadstavbovou časťou, no jej riešenie je podľa nás veľmi zlé. Tá by mala odzrkadľovať formu tímov z celej sezóny, nie iba zo štyroch zápasov. Zo zväzu sme nedostali odpoveď na otázku, prečo sa body z MOL ligy neprenášajú do nadstavby, alebo prečo aspoň tímy nedostávajú takzvané koeficienty za výsledky v nej. Ľahko sa tak môže stať, že jeden z tímov použije MOL ligu iba ako prípravu na nadstavbu, nemusí vyhrať ani jeden zápas a bude majstrom. Do nadstavby si totiž tímy neprenášajú výsledky z MOL ligy a po jej skončení tak začne na novo úplne nová súťaž. A to je najväčším kameňom úrazu…

Podvihorlatské noviny (Peter Brendza)

Viac na preskúmanie

Prihlásiť sa ku odberu noviniek

Získajte čerstvé informácie priamo do svojej e-mailovej schránky

Sledujte nás na Facebooku

Získajte vždy aktuálne informácie a nepremeškajte súťaže o atraktívne ceny.